Zoek op term

Open Monumentendag Weert 2018 Van Horne in Europa

Sa. 8 Sep. 2018 (ended)

Open Monumentendag Weert 2018 Van Horne in Europa

Ruim 30 jaar wordt jaarlijks de Open Monumentendag in Nederland gehouden. Overal waar de wit-gele vlag wappert, kan iedereen gratis een kijkje nemen. Vaak geven vrijwilligers rondleidingen en zijn er speciale activiteiten. Zo kom je op interessante plaatsen, waar je normaal niet zo snel komt. Het doel is mensen enthousiast te maken voor monumenten en hun verhaal.

Van Horne in Europa

Het landelijke thema van de BankGiro LoterijOpen Monumentendag is dit jaar In Europa. De Raad van Europa heeft 2018 uitgeroepen tot het Jaar van het Cultureel Erfgoed. In heel Europa doen 50 landen mee aan de European Heritage Days.

Daarnaast herdenkt Weert dit jaar Philips van Montmorency, graaf van Horne, heer van Weert. Deze werd 450 jaar geleden samen met de graaf van Egmond terechtgesteld in Brussel. Dit was de aanzet tot de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden, ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog. Deze veranderde de loop van de vaderlandse geschiedenis. Allerlei plaatsen en monumenten die een relatie hebben met de familie Van Horne zijn in de Open Monumentendag opgenomen.

Programma Weert

Op 8 en 9 september zijn ongeveer 20 monumenten in en rond Weert open. Daarbij zijn de Paterskerk, de tuin van de zusters Birgittinessen en de H. Willibrorduskerk in Stramproy. In grenspark Kempen~Broek draaien en malen vele molens.

Het gratis programmaboek haalt u op bij het informatiepunt. Dat is zaterdag 8 september voor het museum op de Markt in Weert en zondag 9 september bij de Paterskerk aan de Biest 43. Daar krijgt u ook de fiets- en wandelroutes en een speurtocht voor de jeugd (zolang de voorraad strekt).