Zoek op term

Expositie Guy Oliver: 'Parade Paradis'

(Wekelijks event) sep 19, 2020 tot okt 03, 2020 (afgelopen)Bekijk alle data »

Alle geplande data:

  • za. 19 sep. 2020 tot zo. 27 sep. 2020 (afgelopen)
  • do. 24 sep. 2020 tot vr. 2 okt. 2020 (afgelopen)
  • vr. 25 sep. 2020 tot za. 3 okt. 2020 (afgelopen)

Expositie Guy Oliver: 'Parade Paradis'

In de Weerter paterskerk is een verkooptentoonstelling met recent werk van Guy Oliver te bekijken op zaterdag 19 en zondag 20 september en op zaterdag 26 en zondag 27 september.

Over landsgrenzen, maar zeer zeker ook in Limburgse huishoudens hangen werken van Maastrichtenaar Guy Olivier. Weertenaar Rolf Zincken ontmoette Olivier ooit bij restaurant Het IJzeren Bed in Maaseik. Sindsdien is hij verknocht aan zijn kunst en reist hij mee in de waan van Oliviers dagelijkse wel en wee. Met regelmaat organiseert hij exposities met werk van deze bijzondere kunstenaar en levensgenieter.

Samen bezoeken we Olivier in zijn woonhuis aan de Egelantiersgracht in Amsterdam. Een leuk grachtenpandje waar de rozen uitbundig aan de gevel bloeien en de buurt nadrukkelijk betrokken wordt in het leven van de familie Olivier. Buiten op straat staat een tafel met bankje, waaraan het doorlopend aanschuiven is. We drinken een glas wijn en krijgen een hapje geserveerd door Marieke, die liefkozend zijn muze wordt genoemd. Ondertussen legt hij op straat de laatste hand aan een nieuw objet trouvé: ‘Vrouw van hout of vrouw vangoud’. Eerder maakte hij de mossel- en pianobar en vervaardigde hij voor het Maasmechelse Terhills Hotel ‘De wekkers’.

Kleurrijk
Waar hij vooral om bekend is zijn de grote kleurrijke schilderijen. De uitbundigheid spat van deze mediterrane werken af. De taferelen op zijn doeken, of het nu portretten van wulpse, zelfbewuste jonge vrouwen zijn of van beschonken nachtbrakers die plotseling het licht of de liefde hebben gezien, van uit de hand gelopen diners of Fellini-esque circustaferelen – overal wordt de theatrale exuberantie van het leven op canvas en papier gevierd en vereeuwigd.

Olivier legt uit wat zijn beeld over het kunstenaarschap is. “Een goede kunstenaar kan je mee op reis nemen en die kun je op het ene moment vragen: kan je van mij een foto maken? En op het volgende moment: kan je voor mij een gerecht maken? Kan je voor mij een gedicht schrijven? Een schets, klets en gezwets. Als artiest moet je veelzijdig zijn. Dat zie je terug in mijn schilderijen, eten, feesten en mooie vrouwen. De artiest moet alles kunnen verbeelden. Niet alleen in een schilderij, een object of een illustratie, maar soms sta ik in de keuken en maak ik van garnalenkroketten tot petit fours of een high tea. Altijd met veel fantasie en gerechten die hoog op smaak zijn.”

Regelmatig kookt hij voor een grote groep fans, aan het begin van een nieuwe expositie. Lekker eten muziek, een verwelkoming door pin-ups, met goochelaar Fritz. Kortom een avondvullend en feestelijk programma. Iedereen is enthousiast en klaar om nog meer van Guy’s werk te houden. “En soms maak ik, zeg maar andersom, in omgekeerde volgorde, van of over die avond een werk op papier of doek. Een goede kunstenaar is breed, heeft passie en is veelzijdig.” 

VerbergenInformatie
14.00-17.00 uur
VerbergenGuy Oliver & Rolf Zincken
Paterskerk
Guy Oliver & Rolf Zincken
Biest 43
6001 AP Weert
Nederland