Zoek op term

Open Monumentendag 2021

zo. 12 sep. 2021 (afgelopen)

Open Monumentendag 2021

Op zaterdag 11 september en zondag 12 september is de jaarlijkse Open Monumentendag, dit jaar voor de 35-ste keer. In Weert zijn op beide dagen dertig gemeentelijke en rijksmonumenten gratis te bezoeken. Bovendien kunt u deelnemen aan circa tien activiteiten. Vanuit Weert kunt u ook makkelijk de grens met België over. Dit jaar werken we nauw samen met de gemeente Bocholt. Zo zijn vele molens van het Molennetwerk Kempen~Broek aan beide zijden van de grens te bezoeken.

Dit jaar is het thema ‘Mijn monumenten is jouw monument’ of op zijn goed Wieërts: ‘Miên monumênt és eur monumênt’. Met dit thema stellen we gastvrijheid en inclusiviteit centraal. De Weertenaar staat bekend om zijn gastvrijheid: overtuig u zelf maar. Een zeer gevarieerd programma voor jong en oud is door de vele vrijwilligers voor u samengesteld. Onze monumenten staan voor iedereen open. We verwelkomen graag mensen met een andere culturele achtergrond. Het delen van verhalen draagt immers bij tot wederzijds begrip.

Bijzondere aandacht is er voor de praktische toegang tot de monumenten, onder andere voor mensen die aangewezen zijn op een rolstoel. In het programma is duidelijk aangegeven welke monumenten goed toegankelijk zijn. Waar bijvoorbeeld bij een molen of kerktoren de verdieping niet te bereiken is, zijn audiovisuele presentaties gemaakt.

Bocholt en Weert zijn wat dat betreft een mooi voorbeeld dat buren elkaar helpen. Aan het eind van de dertiende eeuw is er al een contract over de toevoer van water vanuit Bocholt, net over de grens met België. De heer van Weert heeft het water nodig voor de bescherming van zijn hoofdzetel de ‘Aldenborgh’. Deze Bocholterbeek wordt nog belangrijker als hiermee de grachten rond de binnenstad en de gracht rond zijn nieuwe hoofdzetel, de ‘Nijenborgh’ worden gevoed.

Dit water is voor de stad van economisch belang als in de latere middeleeuwen het wolambacht floreert. Het Weerter laken is een belangrijk exportartikel. In die periode staat in Antwerpen een Weerter lakenhal. U ziet, Weertenaren hebben al eeuwenlang contact met onze zuiderburen.

Weert heeft veel te bieden op gebied van natuur, cultuur en gastvrijheid, niet alleen tijdens Open Monumentendag. U bent van harte welkom om nog eens terug te komen voor een kort of langer bezoek.

Onze informatiestand met het laatste nieuws staat op zaterdag voor het MuseumW: aan de Markt. Op zondag zijn onze medewerkers te vinden bij de De Aldenborgh aan de Biest 43 in Weert. Hier zijn het programmaboekje en de fiets- en wandelroute gratis verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt).

VerbergenInformatie
9.00-17.00 uur
VerbergenGemeente Weert
Informatiepunt Aldenborgh
Gemeente Weert
Biest 43
6001AP Weert
Nederland
0621245712