Zoek op term

Open Monumentendag Special Weert Van Hornestad

za. 13 okt. 2018 (afgelopen)

Open Monumentendag Special Weert Van Hornestad

Op 13 en 14 oktober staan de monumenten van Van Horne centraal tijdens de Open Monumentendag Special in Weert. De familie Van Horne heeft een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van Weert als stad vanaf de 14e eeuw. Overal in de stad zijn daaraan herinneringen te zien. Weert is van nu af aan Van Horne Stad. De Special is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. In hetzelfde weekend worden ook de Nationale Archeologiedagen gehouden.

Van Hornejaar

2018 is in Weert uitgeroepen tot Van Hornejaar. Het is 450 jaar geleden dat Philips de Montmorency, de graaf van Horne en heer van Weert, werd terecht gesteld in Brussel. Dit was mede de aanzet tot de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden, ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog. Deze veranderde de loop van de vaderlandse geschiedenis en leidde tot de geboorte van Nederland. Allerlei plaatsen en monumenten die een relatie hebben met de familie Van Horne zijn in de Open Monumentendag Special opgenomen.

Monumenten

Op 13 en 14 oktober zijn de volgende monumenten opengesteld:

De Paterskerk, de grafkapel van de familie Van Horne en de plaats waar de Aldenborgh was.

Het Franciscus Huis met afbeeldingen van documenten van de graven.

De St.-Martinuskerk waarin zich het graf van enkele graven bevindt.

De St.-Martinustoren die uitzicht biedt over het gebied van de graven.

Taverne de Oude Munt, een voormalig woonhuis uit de tijd van de graven.

 

Activiteiten

Bij de Paterskerk is een middeleeuws kampement opgeslagen. De ridders en ambachtslieden van ‘Rin ende Maes’ brengen de tijd van de graven tot leven.

In de Paterskerk is een expositie van prenten over de ‘Opstand der Nederlanden’ en een installatie met de Nijenborgh.

De stadsgidsen verzorgen wandelingen met het thema Van Horne. Zaterdag 13 oktober om 11.00 u, 11.30 u en 12 u. Zondag 14 oktober vertrekt de wandeling om 13 u. Startpunt is de Paterskerk en deelname is gratis.

Liever wandelen op eigen gelegenheid? Een stadswandeling met routebeschrijving voert langs vele plekken die herinneren aan de graven Van Horne. Dit zijn onder andere de Aldenborgh (oude burcht), de Nijenborgh (nieuwe burcht), het eerste stadhuis en de singels waar vroeger de stadsgrachten waren.

Voor de jeugd is er de speurtocht ‘Op zoek naar Van Horne’. Door goed te kijken, leren ze meer over de geschiedenis van Weert.

Op zondag om 14.30 u worden in de Paterskerk resultaten gepresenteerd van nader onderzoek naar de Aldenborgh.

VerbergenInformatie
10.00-17.00 uur
VerbergenPaterskerk
Paterskerk
Biest 43
6001 AP Weert
Nederland
0495-575265