Zoek op term

Expositie 'Weerter bedrijven in beeld 1880 - 1950'

vr. 10 mrt. 2023 tot wo. 1 nov. 2023 

Expositie 'Weerter bedrijven in beeld 1880 - 1950'

Sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw wordt in het Gemeentearchief briefhoofden als aparte collectie verzameld. En dat is niet gek, want briefhoofden bevatten waardevolle informatie over een bedrijf, organisatie of vereniging. Een mooie bron, zo'n briefhoofd, omdat veel van bedrijven en instellingen zijn verdwenen en soms weinig sporen hebben nagelaten.

In de 'Collectie briefhoofden' wordt niet alleen briefwisselingen tussen de gemeente Weert en bedrijven, organisaties en instellingen, maar ook van bedrijven onderling. Soms heeft een brief een gedrukt briefhoofd, bestaande uit een getekende afbeelding van het bedrijf met naam van de firma.
Het oudste briefhoofd uit de collectie stamt uit 1882 en is een ‘billet’ van het Waterschap ‘het Land van Weert’.

Reclamemiddel
Briefhoofden waren een reclamemiddel. Belangrijk is dat het briefhoofd het juiste imago opwekt bij de klant van het bedrijf. Zo worden in de briefhoofden vaak suggestieve beelden gebruikt waarin de fabriek groter dan in werkelijkheid wordt afgebeeld. De aanwezigheid van vervoermiddelen suggereren ontwikkeling en dynamiek. De vermelding van jaartallen tonen aan dat het bedrijf al langer bestaat.
Zo moeten de briefhoofden de betrouwbaarheid en continuïteit van het bedrijf aantonen. Alles om het vertrouwen van de klant te winnen.

De 'Collectie briefhoofden' bestrijkt de periode van ca. 1880 tot heden en is recentelijk opnieuw geïnventariseerd.
Eind 2022 is de verzameling voor het eerst toegankelijk gemaakt en is het plan opgevat een project te starten waarbij diverse bedrijven, verenigingen en organisaties worden benaderd met het verzoek de collectie met recent briefpapier/enveloppen/kaartmateriaal op te sturen.

Expositie 'Weerter bedrijven in beeld 1880 - 1950'
De 'Collectie briefhoofden' bevat enkele mooie voorbeelden van briefhoofden van bedrijven die niet meer bestaan in Weert, denk hierbij bijvoorbeeld aan de NV IJzergieterij Weert , de NV Wertha Brouwerij en Smeets drukkerijen.
Om deze niet te onthouden van het groter publiek heeft het Gemeentearchief Weert de expositie 'Weerter bedrijven in beeld 1880 - 1950'  samengesteld.
Naast een briefhoofd wordt in het kort de geschiedenis verteld en zijn een of meerdere foto's van het bedrijf te zien. Naast negen panelen en een vitrine is een korte film te zien uit circa 1920 - 1930 met beelden van de 'Meewis fabrieken Weert' aan de Parallelweg. Daarnaast is een speciale slideshow te zien met meer dan 30 briefhoofden die wegens ruimtegebrek geen plaats op een van de panelen hebben gevonden.

Gratis
De expositie is gratis te bezichtigen op de benedenverdieping van Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.

Openingstijden Bibliocenter
maandag        13.00 - 18.00 uur
dinsdag           10.00 - 20.00 uur
woensdag       10.00 - 18.00 uur
donderdag      10.00 - 20.00 uur
vrijdag             10.00 - 18.00 uur
zaterdag          09.30 - 17.00 uur

zondag en feestdagen  gesloten

VerbergenInformatie
gratis
VerbergenBibliocenter
Gemeentearchief Weert
Bibliocenter
Wilhelminasingel 250
6001 GV Weert
Nederland