Zoek op term

Buitengewoon Sterrendiner, Zes Michelin-Sterrendiner

wo. 14 mei. 2014 (afgelopen)

Buitengewoon Sterrendiner, Zes Michelin-Sterrendiner

De heer van Weert, Willem VI van Horn, verleent op 5 mei 1414 de Weertenaren het marktrecht. In de betreffende akte wordt Weert 'stadt' genoemd. Met dit voorrecht kreeg Weert het recht om markt te houden. De markt is al eeuwen het centrum van een stad. Daar komen hoofdwegen bij elkaar, daar treffen kooplieden, stedelingen, reizigers, muzikanten en lanterfanten elkaar. Daar wordt nieuws uitgewisseld, handel gedreven, gegeten en gedronken. Een marktplein wordt daardoor een smeltkroes van regionale, maar ook nationale culturen. Het Zes Michelin Sterrendiner in de monumentale ambiance van de Paterskerk sluit prima aan op deze traditie: Een goed gesprek, goed drinken en buitengewoon tafelen!  De 'Weerter' chefs Emmanuel Mertens, Pascal Jalhay, Soenil Bahadoer en Jan Marrees bereiden op dinsdag 13 en woensdag 14 mei een gastronomisch sterrendiner in de Paterskerk. Zij koken elk een eigen signature dish.

Emmanuel Mertens (Weert 1953), Mertens is een kok met een grote staat van dienst. Zijn smaakgevoel voor puurheid en de kooktechniek krijgt hij met de paplepel ingegoten. Grootvader en vader waren eigenaar van Hotel-Restaurant Mertens in Weert, waar Emmanuel al op 7-jarige leeftijd doende was in de restaurantkeuken. Hij doorliep diverse stages bij Restaurant Auberge de l’Ill in Illhausern en Restaurant Lameloise in Chagny, beide gehonoreerd met maar liefst 3 Michelin-sterren. Het duurde nog 4 jaar voordat hij voor zijn eerste restaurant startte, in de lente van 1981. De eerste Michelin-ster kwam in 1986. Hij werd Belgisch Patron-Meesterkok in 1989 en in 1992 volgde de tweede Michelin-ster. In 1997 mocht hij vanwege zijn kwaliteiten in zijn nieuwe restaurant Hostellerie l‘Auberge de twee Michelin-sterren continueren. Mertens is momenteel culinair betrokken bij het ambitieuze project Hof van Cranendonck.

Jan Marrees (1973), Marrees is opgeleid door Paul van de Bunt, eigenaar en chef-kok van restaurant De Leuf, waar hij in 1991 als leerling-kok begon en in 1996 als souschef terugkeerde. Verder deed hij ervaring op bij gerenommeerde bedrijven als Der Bloasbalg in Walhwiller en De Swaen in Oisterwijk. In 1999 trad Marrees in dienst bij Bretelli als chef-kok, dat in 2000 door Michelin werd bekroond met een Bib Gourmand (prijs-kwaliteit) en in 2007 met een ster. Daarnaast staat Bretelli sinds zijn komst steevast met goede recensies in diverse Nederlandse restaurantgidsen zoals de top 100 van Lekker en 16 punten in GaultMillau. Begin 2010 is hij samen met zijn -uit Weert afkomstige- vrouw Patricia eigenaar geworden van restaurant Bretelli gelegen aan de Hoogstraat in Weert.

Soenil Bahadoer (1967), geboren in Suriname, komt uit een traditioneel Hindoestaans gezin en verhuisde op eenentwintigjarige leeftijd naar Weert. In Weert leerde zijn vrouw kennen en werden hun kinderen Ryan en Jennifer geboren. De liefde voor eten kreeg hij al van kinds af aan mee. Op zaterdagochtend ging hij met zijn ouders samen naar de markt om inkopen te doen. Verse groentes en fruit, noten, gevogelte; er werd van alles ingeslagen en mee gekookt. Hij kwam later terecht in België bij tweesterrenrestaurant Scholteshof van Roger Souvereyns en sterrestaurant Parkheuvel van Cees Helder in Rotterdam. In 1995 vertrok hij terug naar Nuenen. Daar begon Soenil als chef-kok in De Lindehof en waar hij in 2004 een Michelinster kookte. Sinds die tijd is hij ook eigenaar van De Lindehof.

Pascal Jalhay (Weert 1969), is derde generatie Indo-Europeaan en wordt beschouwd als een van de meest innovatieve chefs van zijn generatie.  Al op jonge leeftijd realiseerde Pascal Jalhay zijn droom om kok te worden. Hij leerde het vak bij befaamde zaken als Château Neercanne, Scholteshof en Excelsior. Zijn talent werd al snel ontdekt door Robert Kranenborg die hem de Sous Chef van zijn tweesterrenrestaurant La Rive in het Amstel Hotel maakte. Later bemachtigde Jalhay zelf in twee jaar tijd twee Michelin-sterren bij Vermeer en zijn titel als Meesterkok. Pascal Jalhay werkt in het dagelijks leven als Executive Chef R&D bij Marfo.

VerbergenInformatie
18.00-21.00 uur
€95,00 exclusief wijnarrangement
VerbergenSterrendiner
Paterskerk
Sterrendiner
Biest 43
6001 AP Weert
Nederland