Zoek op term

Expositie Kerststallen

za. 22 dec. 2012 tot zo. 6 jan. 2013 (afgelopen)

Expositie Kerststallen

In de feestmaand december is een bezoek aan het gemeentemuseum Jacob van Horne extra aantrekkelijk. Het sfeervolle interieur van het monumentale gemeentemuseum Jacob van Horne is versierd met kerstdecoraties. U kunt er vanaf zaterdag 22 december genieten van kerststallententoonstelling ‘Kerststallen uit de hele wereld’. Op zondag 23 december is er midden tussen de beelden van de kerststal een vertelling voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Tijdens eerste en tweede kerstdag ontvangen introducés van Weerterlandpashouders korting op de entreeprijs.

Het gemeentemuseum Jacob van Horne is op dit moment gesloten om alles in te richten voor de kerstperiode. Vanaf zaterdag 15 december 14.00 uur is het museum, in kerstsfeer, weer geopend.

Expositie: ‘Kerststallen uit de hele wereld’

In het museum is vanaf zaterdag 22 december tot en met zondag 6 januari een verzameling kerstvoorstellingen te zien uit de collectie Van Rossum. Ook de vaste collectie, waaronder de oudste kerststal van Noordwest-Europa, is te bezoeken. Vanaf het einde van de 19e eeuw deed in Nederlandse huiskamers de kerststal zijn intrede. Deze traditie heeft de laatste 25 jaar een enorme vlucht genomen. Vele tientallen particulieren werden aangestoken door het kerststallenvirus en begonnen, soms op grote schaal, kerststallen te verzamelen. Dit is een fascinerende zaak, omdat het kerstverhaal wordt uitgebeeld naar de traditie van het land waar de kerststal is gemaakt. In Afrikaanse kerststallen bijvoorbeeld zijn Maria, Jozef en het kindje zwart en de stal lijkt op de plaatselijke hutten. In een verzameling kerststallen maak je zo kennis met de gehele wereld.

 

De drie broers Van Rossum behoren ook tot deze groep fanatieke verzamelaars. Samen beschikken ze over ruim 250 kerstvoorstellingen uit diverse landen. Ze kochten de groepen meestal zelf op reis. Vandaar dat het veelal compacte groepen betreft. De broers hebben wel een neus voor bijzondere kerststallen. “In het museum in Weert zijn de afgelopen jaren vele honderden kerststallen geëxposeerd, maar in deze verzameling zitten heel veel groepen die ik nog nooit eerder gezien heb” vertelt de museumconservator. Mari van Rossum: “Je vindt mooie stalletjes soms op onverwachte plaatsen. Je moet er een neus voor hebben.” Frans van Rossum: “Nou jij hebt er wel eens een vlak voor mijn neus weggekocht!” Soms werd wel eens te veel betaald voor een lang gezocht stuk. Zo betaalde Mari ooit 100 gulden voor een glazen blok waarin een 3-dimensionele kerstvoorstelling zat. “Ik was hier al heel lang naar op zoek en daar was het, op een markt in Moskou. Dus meteen gekocht! Later lag hetzelfde ding in Scheveningen voor maar 30 gulden!”

Inmiddels is de verzamelwoede van Mari wat geluwd. Plaatsgebrek dwingt hem pas op de plaats te maken. Maar de anderen broers verzamelen lustig voort: “Onze Frans was onlangs op reis in Italië en de Caraïben en heeft weer enkele, zeer fraaie stallen meegebracht!”.

 

‘Op visite in de kerststal’: een verhaal voor kinderen van 3 tot 8 jaar

De donkere dagen van het jaar zijn ook de dagen van de mooie en bijzondere verhalen. Voor kinderen van 3 tot 8 jaar met hun familie vertelt Marijk Greweldinger op zondagmiddag 23 december van 14.00 tot 14.45 uur het verhaal ‘Op visite in de kerststal’. Een bijzondere beleving voor oud en jong omdat dit verhaal verteld wordt midden tussen de mooie beelden in de kerststal.

 

Extra korting met Weerterlandpas tijdens de kerstdagen

Tijdens eerste en tweede kerstdag ontvangen introducés van Weerterlandpashouders korting op de entreeprijs voor het gemeentemuseum Jacob van Horne. Zij betalen net als de Weerterlandpashouders geen 4 maar slechts 2 euro entree. De actie geldt voor maximaal vijf introducés per Weerterlandpas. Kinderen en jongeren tot 18 jaar en Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Openingstijden musea  
Gemeentemuseum Jacob van Horne is vanaf zaterdag 15 december weer normaal geopend: iedere dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag is het museum ook geopend. Op Nieuwjaarsdag niet.

Gemeentemuseum de Tiendschuur is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Tweede Kerstdag is de Tiendschuur geopend. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag niet. De toegang tot De Tiendschuur is gratis.

VerbergenInformatie
14.00-17.00 uur
€4,00
VerbergenGemeentemuseum Jacob van Horne
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Markt 7
6001 EJ Weert
Nederland
0495-531920