Zoek op term

Tentoonstelling '750 jaar Sacramentsdag'

zo. 15 jun. 2014 tot zo. 31 aug. 2014 (afgelopen)

Tentoonstelling '750 jaar Sacramentsdag'

In gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is tot en met zondag 31 augustus een sacramentsroute door de vaste collectie te volgen. Sacramentsdag is sinds 1264 op de tweede donderdag na Pinksteren. In 2014 is dat op donderdag 19 juni.

Oorsprong: In 1264, dit jaar dus 750 jaar geleden, stelde paus Urbanus IV een nieuw feest verplicht voor de hele kerk: sacramentsdag. Tijdens dit feest stond de aanwezigheid van Jezus in de gewijde hostie (een dogma uit 1215) centraal. Het feest groeide in de loop van de middeleeuwen en daarna uit tot een van de voornaamste kerkelijke feestdagen en werd gevierd met plechtigheden als uitstelling en verering van de hostie en processie. Opmerkelijk is, dat het feest zijn oorsprong vindt in een aantal visioenen van een Luikse non uit 1208. Daarin werd haar duidelijk gemaakt dat de eucharistie meer vereerd moest worden. Zij gaf dit door aan haar bisschop die het feest in zijn bisdom Luik invoerde. Toen de Luikse Jacob Pantaleon in 1264 Paus Urbanus IV werd kreeg het plaatselijke feest  een algemene kerkelijke verspreiding.

Rondgang door de vaste collectie: Gemeentemuseum Jacob van Horne besteedt met een rondgang langs de vele sacramentsmonstransen, lunuladozen (voor hosties) en diverse processieattributen uit de vaste collectie aandacht aan dit jubileum. De oudste monstrans dateert uit 1600, de meest recente uit de jaren 60 van de vorige eeuw. De bezoeker ontvangt gratis begeleidende informatie over deze route.

Openingstijden: Gemeentemuseum Jacob van Horne is gehuisvest aan de Markt in Weert en geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

 

VerbergenInformatie
14.00-17.00 uur
€4,00 p.p., weerterlandpas €2,00, jeugd tot 18 jaar en museumjaarkaart is gratis
VerbergenGemeentemuseum Jacob van Horne
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Markt 7
6001 EJ Weert
Nederland
0495-531920