Zoek op term

Tentoonstelling Natuurlijke Tuinen

do. 9 mei. 2013 tot zo. 28 jul. 2013 (afgelopen)

Tentoonstelling Natuurlijke Tuinen

Een natuurlijke tuin is niet hetzelfde als een wilde tuin hoewel een wilde tuin wel een natuurlijke tuin is. Een natuurlijke tuin is een tuin waar flora, fauna en mens zich lekker in voelen. Flora zijn alle bomen, struiken en planten. Fauna zijn de dieren die daarin kunnen leven dus alle  torretjes, lieveheersbeestjes, vlinders, spinnen, vogels, egels, veldmuizen, etc.

Veel mensen willen een tuin die zo weinig mogelijk onderhoud vraagt, een “onderhoudsvriendelijke” tuin.  Dat resulteert vaak dan in een tuin met veel, soms zelfs alleen maar, tegels of gravel. In enkele gevallen kan er dan nog een bloembak in maar dat is dan ook alle natuur in zo'n tuintje. Daar leeft niets, geen diertje heeft daar iets te zoeken, dat is een zogenaamd “sahel tuintje”.

Een andere mogelijkheid is een tuintje waarin wel planten, vaak vaste planten, staan maar dan wel op geruime afstand van elkaar met veel zwart zand daartussen: een zogenaamd schoffeltuintje. Ook hier is er voor dieren niet veel te zoeken. Die tuintjes zijn bovendien ook niet echt onderhoudsvriendelijk. Tussen de tegels en het gravel zullen altijd zaden ontkiemen. De strijd tegen het onkruid, planten die groeien op plaatsen waar je ze niet wilt hebben, kan een aanvang nemen en zal nooit eindigen.

Deze tentoonstelling laat zien hoe u een leuke tuin kunt maken waar planten en dieren en dus ook de mens zich prettig zal voelen en waar u het hele jaar door met plezier naar zult kijken.

De tentoonstelling is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 uur tot 17.00 uur in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, gelegen aan de Geurtsvenweg 4 te Weert. De expositie is gratis toegankelijk. (School)groepen kunnen ook op andere tijden de tentoonstelling bezoeken, zij kunnen het beste hierover even bellen met het telefoonnummer 0495 – 524893.

VerbergenInformatie
gratis
VerbergenNatuur- en Milieucentrum de IJzeren Man
Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man
Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert
Nederland
0495-524893