Zoek op term

Uli Jon Roth “40th Anniversary – Scorpions Revisited Tour 2014”

do. 9 okt. 2014 (afgelopen)

Uli Jon Roth “40th Anniversary – Scorpions Revisited Tour 2014”

Desondanks de invloed van voormalig Deep Purple-gitarist Ritchie Blackmore misschien grotere proporties aanneemt, stellen wij de kwaliteiten van Uli Jon Roth graag op dezelfde hoogte. 
Roth, als puber zwaar beïnvloed door ene Jimi Hendrix, grossiert in het alterneren van de stijl van Hendrix met een klassiek geschoolde opleiding. Wanneer Uli’s band Dawn Road in 1973 samenvloeit met Scorpions krijgt Roth een breder plateau aangeboden om zijn virtuositeit in het daglicht te brengen.

Zijn typerende, door blues geïnspireerde, neoklassieke snarenwerk is uiteindelijk te horen op vier studio-albums van Scorpions. ‘Fly To The Rainbow’, ‘In Trance’, Virgin Killer’ en ‘Taken By Force’ worden ook vandaag de dag nog steeds gezien als voorlopers van de hedendaagse hard rock en metal, niet in het minst bewerkstelligd door het innemende gitaarwerk van Uli Jon Roth himself. 

Na concerten in Japan dewelke resulteren in het live-album ‘Tokyo Tapes’ is het genoeg geweest voor Roth. Hij kan z’n ei niet meer kwijt bij de Duitse band. Hard rock/metal is eind jaren zeventig in opmars, maar Roth’s uitdagingen liggen elders. Hij raakt verstikt door de opkomende populariteit van het genre, verlaat Scorpions en begint met Electric Sun aan een solo carrière. De nadruk ligt op Hendrix-geïnspireerd werk, maar Roth blijft zich, bijna in de anonimiteit, verder ontplooien als een gitaarvirtuoos. 

Later gaat hij ook zelf symfonieën componeren en trekt met orkesten door Europa. Het drijft z’n kwaliteiten als componerend muzikant naar nieuwe hoogtepunten. Niet verwonderlijk dat hij, samen met twee andere grootmeesters (Joe Satriani en Michael Schenker) in 1998 door Europa trekt als G3, een regelmatig terugkerende toer met telkens drie grootmeesters aan het werk en Satriani als constante factor. Niet enkel Satriani is zwaar beïnvloed door Roth, ook Eddie Van Halen, Yngwie Malmsteen en Kirk Hammett zien hem als een grote bron van inspiratie, gitaristen die later zelf generaties hebben begeesterd. 

In 2005 staat Roth terug op de bühne met Scorpions. Diverse andere concerten volgen, met als hoogtepunt het optreden op Wacken Open Air in 2006. Veertig jaar is inmiddels verstreken toen Uli zijn duivels voor het eerst ontbond bij Scorpions. Om dat te vieren komt hij dit najaar toeren met “40th Anniversary – Scorpions Revisited Tour 2014”

VerbergenInformatie
zaal open 19.30, aanvang 20.30
vvk € 22,00 / deur € 25,00
VerbergenDe Bosuil
De Bosuil
De Bosuil
Vrakkerveld 2c
6002 AZ Weert
Nederland
0495-524269