Zoek op term

Verjaardag van Weert

za. 10 mei. 2014 tot zo. 11 mei. 2014 (afgelopen)

Verjaardag van Weert

De Verjaardag van Weert begon vrijdagavond 9 mei met een feestavond in een tent op het Kasteelplein. Ondanks de matige opkomst lieten de Tiroler band Anseltaler Party Expressin en DJ Joris flink van zich horen. Zaterdag10 mei was een regenachtige dag, waardoor de Middeleeuwse Markt letterlijk in het water viel. Het stadspark was veranderd in een grote modderpoel. Zondag 11 mei waren de weergoden ons beter gezind. Het officiële programma werd in de St. Martinuskerk geopend met de hoogmis en een prachtige uitvoering van de Krönungsmesse van Mozart uitgevoerd door het Groot St. Martinuskoor. De kerk zat helemaal vol. Er moesten zelfs mensen staan.

Herondertekening Akte en historische optocht
Rond 12.30 uur verzamelden vele mensen, waaronder een groot aantal Nederlanders van boven de rivieren, zich op de Markt bij het Jacob van Horne museum. Rijen dik stond het achter de dranghekken. Het net aangetreden college van B&W had zich in Middeleeuwse kledij gestoken en stond op het bordes van het Jacob van Horne museum te wachten op de Heren van Horne. Te paard kwamen Willem van Horne VII en Willem van Horne VI met zijn vrouw aangereden. Op het bordes ondertekenden Willem van Horne en burgemeester Jos Heijmans een kopie van de Akte uit 1414, die Weert marktrechten gaf. Onder het zetten van de handtekening werd de muziek van de historische optocht steeds duidelijker hoorbaar. Negen Weerter schutterijen luisterden de historische optocht muzikaal op. Aan de optocht namen verder de toneelgroep Teatron, de volksdansgroep Wertha en vele middeleeuwse figuranten deel. De gebeurtenissen op het bordes en de optocht werden door speaker Jan Leenders aangekondigd en verslaan, waardoor iedereen meekreeg wat er gebeurde. 

Middeleeuws festival
Nadat de stoet was langgetrokken, verspreidde het publiek zich over snel over de binnenstad. Op de Kasteelsingel stonden vooral kraampjes met handgemaakte spullen en een handaangedreven reuzenrad. Het stadspark was één groot middeleeuws kampement met tenten, ridders te paard, rondlopende goochelaars, verhalenvertellers, oude ambachten werden getoond en de kinderen konden aan meedoen aan een kinderriddertoernooi, leren zwaardvechten, kruisboogschieten en assisteren bij de roofvogelshows die op het toernooiveld werden gehouden. Daar streden prachtig uitgedoste ridders te paard om de eer bij de riddertoernooien en steekspelen. Het was een drukte van belang in het stadspark. Voetje voor voetje ging het over het terrein. De riddertoernooien en steekspelen waren spektaculair en trokken veel publiek. Tot half vier was droog, daarna begon  het te regenen en gingen veel mensen naar huis of richting auto. 

Special call PA600WRT
Op het dak van het nieuwe stadhuis aan de Wilhelminasingel 101 stonden tijdelijk antennes voor het radiozenden. Omdat het te hard waaide, zijn de zendamateurs een verdieping lager gaan zitten met hun zendapparatuur. Vanaf 12.00 uur hebben zij de special call PA600WRT uitgezonden op de korte golf en vhf. Burgemeester Jos Heijmans heeft rond 15.30 uur zelf de microfoon ter hand genomen en contact gemaakt met een andere Nederlandse amateurzender. 

Foto's 
historische 600ste verjaardag Weert (Weertdegekste)

Middeleeuwse markt (Weertdegekste)
Krönungsmesse in beeld (Weertdegekste)
Terugblik riddershow (Weertdegekste)
Opbouw middeleeuws dorp (Weertdegekste)
Middeleeuwse Markt in Weert (Midden-Limburg Actueel)
Vuurshow (Midden-Limburg Actueel)
Historische optocht (Midden-Limburg Actueel)

Films
Livebeelden van Krönungsmesse en historische optocht (3 uur) - Midden-Limburg Actueel
Middeleeuwen in Weert (3:00) - WTV
Weert viert 600 jaar stad in Middeleeuwse sfeer (1:49) - L1
Met ons in Weert aflevering 2 11 mei 2014 (3:58) - L1
Reportage L1 (1:49) - op NOS Regioned 
Burgemeester promoot Weert 600 jaar via zendamateurs (7:40)- Stefan Video Productions
 


 

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"4456","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"342","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]   [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"4457","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"342","style":"line-height: 1.538em;","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]