Zoek op term

Rondleiding klooster zusters Birgittinessen

zo. 18 jun. 2023 

Rondleiding klooster zusters Birgittinessen

Zondag 18 juni worden de deuren exclusief geopend van abdij Maria Hart aan de Maasstraat. De abdij werd gesticht in 1442 en in 1525 legde graaf Jacob van Horne de eerste steen voor een nieuwe kapel. In 1843 werd het klooster betrokken door de (slot)zusters Birgittinessen die er inmiddels 180 jaar onafgebroken wonen en leven.

De rondleiding start in de prachtige kapel die rond 1843 werd gebouwd. Daar wordt u ontvangen door zuster Concezione, moeder-abdis van de orde die een toelichting geeft op de huidige kloostergemeenschap en over de stichtster van de orde de H. Birgitta. Vervolgens lopen we door naar de oude ontvangstruimte met het getraliede raam waarachter de slotzusters vroeger hun bezoek ontvingen. Aansluitende bezoeken we de bovenkapel met biechtkamer van de zusters en de daarnaast gelegen kapittelzaal. In de kapittelzaal van een klooster kwam de hele gemeenschap vaak dagelijks bijeen voor lezingen (kapittel of hoofdstuk uit de Bijbel) en om moeder-abdis te horen praten. De ‘troon’ van moeder abdis is dan ook hoger dan de stoelen voor de zusters. Van daaruit nemen we een kijkje op de zoldergewelven van de kapel. ‘Bukt hier diep voor uw hoofd, anders een geduchten stoot’ valt er te lezen op de zoldertoegang. Op een van de andere zolders staan o.a. de hutkoffers van de allereerste zusters nog opgeslagen.

Dan is het tijd voor een mini-pavlova (uit de eigen kloosterkeuken) en een kop koffie. Vervolgens bezoeken we de kloostertuin met een toelichting op het radaronderzoek naar de afgebroken ‘Hoogkerk’. Daarna brengen we een bezoek aan de tuin met het kloosterkerkhof en de Lourdesgrot die in 1936 werd aangelegd. Als afsluiting kunt u het gastenverblijf bezichtigen en een flesje huisgemaakte Limoncello of Arancello kopen. De opbrengst van de rondleiding gaat geheel naar de restauratie en exploitatie van het klooster.

De rondleiding start op zondag om 11.00 uur, duurt ca 2 uur en kost € 15,- per persoon.  Reserveren vooraf is noodzakelijk.

VerbergenInformatie
11.00 uur
€ 15,-
VerbergenAbdij Maria Hart
Weertzzz.nl
Abdij Maria Hart
Maastraat 17
6001 EB Weert
Nederland
0495-218560