Zoek op term

Smokkelmuseum Cranendonck

Smokkelmuseum Cranendonck

Op de mooie Markt in het centrum van Budel vindt U ons nieuwe VVV-kantoor met daarin ook het Smokkelmuseum. Tijden van weleer komen hier weer tot leven.

Van oudsher staat de streek en het dorp bekend om het smokkelen van allerlei goederen over de Nederlands/Belgische grens.

In vredestijd maar ook tijdens oorlogen werd er van alles gesmokkeld, onder andere boter en melkproducten, suiker, tabaksartikelen zoals sigaretten, alcoholische dranken, maar ook vee naar België en schortenbont, gordijnen, nylons kwamen illegaal de grens over. Dan weer van Nederland naar België, andere goederen van België naar Nederland..

In het begin, toen men nog smokkelde uit armoede, ging men te voet met smokkelwaar in zogenaamde “pungels” de grens over. Later gebruikten smokkelaars grote amerikaanse auto’s. Nog later gingen smokkelaars met vrachtwagens vol de grens over en ging de handel over in de handen van criminelen. Smokkelen was big business geworden.

Nederland was in de 1e W.O neutraal en de grensstreek in deze omgeving was in die tijd een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit België. In grote getalen kwamen ze de grens over naar het veilige Nederland om aan de bezetter te ontkomen.

Door de Duitsers werd toen een rigoureuze versperring opgericht tussen Nederland en België: “de Doodendraad”. Een elektrische draad , geladen met een hoogspanning van 2000 volt. Duizenden probeerden toch nog deze hindernis te doorbreken, ook om te smokkelen, wat velen met de dood moesten bekopen.

In de 2e W.O. werden vluchtelingen en neergehaalde piloten hier in deze streek de grens over gesmokkeld naar België, en zo konden ze via Frankrijk weer de vrijheid tegemoet treden. Ook de smokkel van ‘gewone producten’ ging tijdens beide oorlogen gewoon door.

Kom in ons Smokkelmuseum kijken naar spullen en foto’s  van smokkelaars en douane uit die tijd.

Toegangsprijs is €2,00 euro p.p.

Voor groepen kunt U bij tijdige aanmelding een rondleiding met gids boeken. De gids geeft gedurende ruim 1 uur niet alleen uitleg over wat U ziet, maar ook de nodige verhalen en anekdotes passeren de revue. De toegangsprijs voor een rondleiding met gids  is 3,00 euro p.p. met een minimum van 20,- euro.

Ook excursies in de omgeving en naar het stuk “Doodendraad “ kunnen geregeld worden ! Informeer naar de mogelijkheden.

Tot ziens in ons Smokkelmuseum!