Zoek op term

Weert: Groenste Regio van de Wereld

Weert: Groenste Regio van de Wereld

Weert is eind 2014 uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Eerder werd de gemeente al bekroond met de titel 'Groenste stad van Nederland' (2012) en 'Groenste stad van Europa' (2013) en dat is niet voor niets. 

Een uniek stukje Europa binnen Nederland
Ruim twintig procent van Weert bestaat uit natuur. Zo is grenspark Kempen~Broek een grensoverschrijdend natuurgebied, met een oppervlakte van ruim 25.000ha, vier keer groter dan de Veluwe. Daarmee bezit Weert een heel bijzondere parel. Via spectaculaire kavelruil zijn aaneengesloten natuurzones ontstaan. De resultaten zijn zichtbaar: aaneengesloten natuur met overvliegende kraanvogels, exotische hoppen, nachtegalen, wielewalen, kwakende boomkikkers, vrijwel alle vlinders en libellen van Noordwest Europa, agrariërs met toekomst, aantrekkelijke fiets- en wandelroutes, overnachtingvoorzieningen, horeca, sportvoorzieningen etc.

De enorme soortenrijkdom, de grote verscheidenheid aan landschappen en de grensoverschrijdende samenwerking maakt dit gebied voor iedereen, recreant en bewoner als een uniek stukje Europa binnen Nederland. In het gebied ligt meer dan tweehonderd kilometer aan bewegwijzerde routes voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners. De Veluwe van het zuiden is ontdekt door fietsers en wandelaars. Nog vooral lokaal uit Weert en omstreken maar het aantal recreanten uit de Randstad en België neemt gestaag toe. Het vele groen en de mooie natuurgebieden maken Weert een prettige stad om in te wonen, werken en recreëren. En uiteraard zijn er voor de toerist diverse arrangementen te boeken. 

In dit korte filmpje krijgt u te zien en horen wat het groen in Weert zo bijzonder maakt. 

Wat is jouw favoriete parel?
Aan de hand van 20 groene parels in Weert is een aantal mooie groene plekjes in kaart gebracht. Deze plekjes herken je aan een groen informatiebord. In de Met ons. In Weert-app kun je over elke groene parel leuke weetjes lezen. En via de geïntegreerde routebeschrijving kun je er gemakkelijk naartoe fietsen, lopen of rijden.

Verstuur jouw mooiste groene parel als ansichtkaart
Maak een foto van één van de 20 groene parels of op een zelf gekozen plekje in Weert. Met jezelf, anderen of simpelweg van de mooie natuur. Vervolgens kun je deze foto delen op Facebook of versturen als ansichtkaart. Peter Printservice en de gemeente Weert zorgen ervoor dat de kaart gratis wordt geprint en verzonden. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is het downloaden van de Met ons. In Weert-app. De app is te downloaden in de Play Store (voor Android) en de App Store (voor iPhone). Klik op de groene button en maak een foto van een mooie groene plek in Weert. De foto komt daarna in een mooi kader als ansichtkaart te staan. Burgemeester Jos Heijmans: “Deel jouw mooiste groene plekje met je familie en vrienden en laat zien hoe mooi Weert is!”

Lees hier meer over de 20 parels.