Zoek op term

Dierenzegening Wereld dierendag Paterskerk

So. 4 Okt. 2015 (ended)

Dierenzegening Wereld dierendag Paterskerk

Zondag 4 oktober vindt om 15.30 uur op het grasveld voor de Paterskerk een dierenzegening plaats door pater Gerard Heesterbeek, gardiaan van de minderbroeders franciscanen in Weert. Bij slecht weer wordt de dierenzegening in het Franciscus Huis gedaan, aan Biest 43 Weert. Iedereen die zijn huisdier wil laten zegenen, kan dus op dierendag naar de Paterskerk komen. 

Een heilige die zeer veel eerbied heeft voor de schepping is Franciscus van Assisi (1182-1226). Franciscus groeide als zoon van een rijke Italiaanse lakenkoopman uit tot een zelfverzekerde jongeman die bekend stond als vriendelijk in de omgang, vrolijk, sportief, gezien bij de meisjes en vrijgevig met geld. Door gevangenschap en ziekte, waarbij zijn vrienden uit het zicht verdwenen, ontdekte hij dat hij beter kon vertrouwen op God dan op mensen. Franciscus nam het radicale besluit om de armoede te omarmen en te leven voor zijn boodschap: liefde voor de Schepper, voor de mens, planten en dieren. En juist over die dieren zijn veel heiligenverhalen bekend, zoals die over de bloeddorstige wolf van Gubbio: Franciscus verbleef enige tijd in Gubbio, een stad waar de mensen doodsbang waren voor een angstaanjagende en bloeddorstige wolf. Deze wolf kwam dikwijls in de buurt en verslond dan dieren en mensen. Mensen verlieten, als ze dat al durfden, slechts bewapend de stad. Franciscus besloot naar de wolf toe te gaan en verliet de stad. Zijn broeders aarzelden, maar Franciscus bleef richting de wolf lopen, terwijl de vele getuigen uit de stad hem op afstand in de gaten hielden. De wolf rende met opengesperde muil op Franciscus af, maar toen hij vlakbij was maakte Franciscus een kruisteken over hem en riep: ‘Kom hier, broeder wolf. In Christus’ naam beveel ik je noch mij noch iemand anders kwaad te doen’. Het wonder gebeurde en de wolf ging als een lam aan Franciscus’ voeten liggen. Franciscus zei de wolf dat hij veel schade had veroorzaakt door schepselen van God te doden zonder toestemming, waarmee hij gelijk stond aan een rover of een moordenaar. ‘Alle mensen klagen over je en zijn je vijandig gezind, maar ik wil vrede sluiten tussen jou en hen, broeder wolf.’ Franciscus sprak met de wolf af dat het volk hem zou vergeven en dat de wolf niemand meer kwaad zou doen. Het volk van Gubbio zou hem voortaan te eten geven, zodat hij niet meer uit honger hoefde te doden. Met het oprichten van de rechter voorpoot bevestigde de wolf het verbond. De wolf liep met Franciscus mee de stad in en het volk stemde ermee in de wolf voortaan te voeren.” De wolf heeft nog twee jaar geleefd en ging langs de huizen om te bedelen, zonder iemand kwaad te doen en zonder dat hem kwaad geschiedde. De wolf stierf en de dorpsbewoners vonden dat  jammer, omdat ze nu niet meer dagelijks zouden worden herinnerd aan alles wat Franciscus voor hen had gedaan. De sterfdag van Franciscus is op 4 oktober, de dag dat wij nog steeds dierendag vieren. www.paterskerk.nl

VerbergenInformation
15.30 uur
Gratis
VerbergenGrasveld voor Paterskerk
Grasveld voor Paterskerk
Biest 43
6001 AP Weert
Niederlande