Zoek op term

Ontdek de kracht van water in het Kempen~Broek

So. 11 Okt. 2015 (ended)

Taurossen langs het water

Water is de bron van het leven. Daarom dompelen we je zondag 11 oktober onder in het water van het Kempen~Broek. De natuur kan niet zonder water. De klimaatbuffer Kempen~Broek laat zien dat water een onmiskenbaar onderdeel is van ons. Het water met al zijn functies wordt tijdens een leerrijke reis op een leuke manier onder de aandacht gebracht.

Zoals de naam al zegt is het Kempen~Broek van oorsprong een kletsnat gebied; een laagte, waarin grote en kleinere beekjes vanuit uitgestrekte moerassen hun weg naar de Maas zochten. Dit moeras werkte als een spons die veel regen- en kwelwater opnam en geleidelijk weer vrijgaf. Door kanalisatie van beken en diepe ontwatering in de afgelopen eeuwen, is een groot deel van de natuurlijke sponswerking verloren gegaan. Lang was dit een groot voordeel voor de landbouw, maar door klimaatverandering gaan we vaker te maken krijgen met extreme droogte enerzijds en hinderlijke overstromingen anderzijds. Water vasthouden in de moerassen aan de bovenloop van beken wordt daarom steeds belangrijker. Dankzij de uitbreiding van het natuuroppervlak in het Kempen~Broek kan de afvoer van water vertraagd worden. Daardoor zal tijdens natte perioden in de steden en dorpen benedenstrooms minder wateroverlast optreden. In hete zomers kunnen de natte natuurgebieden water afgeven aan de omgeving; droogteschade in de landbouw wordt hierdoor beperkt. Water- en moerasplanten zuiveren bovendien het water, waardoor mens en natuur hier kunnen genieten van kraakheldere beekjes en plassen.

We ontdekken de kracht van het water om 14.00 uur vanaf Nieuw Vosseven aan de Lochtstraat 28 in Stramproy.  Ga je mee? Meld je dan aan via het inschrijfformulier, want er kunnen maar 25 mensen mee met de gids! Deelname is gratis. Het is raadzaam laarzen of hoge schoenen aan te trekken.

VerbergenInformation
14.00-16.00 uur
Gratis
VerbergenContactpersoon: Ellen Luijks
Nieuw Vosseven
Contactpersoon: Ellen Luijks
Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Niederlande
06 23340756