Zoek op term

Excursie Vlinders o.l.v. IVN-gids

zo. 7 jul. 2013 (afgelopen)

Excursie Vlinders o.l.v. IVN-gids

Bosvlinders, uitgevoerd vrijwilligs werk voor vlinders en herstelde vennen.

Het IVN Weert e.o. nodigt U uit voor een wel heel bijzondere excursie in het Weerterbos naar het gebied In den Vloed op zondag 7 juli. Bijeenkomst om 9.45 uur op de Dries en om 10.00 uur bij de Daatjeshoeve. Let op: einde Heugterbroekdijk tegenover Daatjeshoeve niet links parkeren. Lange broek is gewenst en breng bij warm weer ook drinken mee.Om 12.30 uur zijn we terug bij de Daatjeshoeve. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

In het Natuurhistorisch Maandblad van december 2002 stond een artikel over ‘De Dagvlinders van het Weerterbos’. Hierin werd bezorgdheid geuit over het behouden van een aantal zeldzame soorten, waaronder Kleine ijsvogelvlinder, Bont dikkopje en Spiegeldikkopje.  Dit was voor Harrie Vossen als IVN vrijwilliger de aanleiding om zich aan te melden als Vlinderwacht voor het Weerterbos. Zijn  plan was om via gericht onderzoek en vervolgens het uitvoeren van vrijwilligers beheerwerk het leefgebied van deze soorten te behouden en te verbeteren. Inmiddels hebben vrijwilligers vele uren en  enorm veel werkzaamheden uitgevoerd, zoals het open maken en verbreden van bospaden en het realiseren van open plekken in het bos. Veel vlindersoorten, waaronder ook de voornoemde zeldzame soorten, reageerde hierop door een ongelooflijke toename en verdere verspreiding in het Weerterbos. Ze volgde als het ware de uitgevoerde werkzaamheden. De vliegtijd van het Bonte dikkopje is voorbij en die van het Spiegeldikkopje moet nog komen. Maar de prachtige Kleine ijsvogelvlinder en ook nog een aantal andere soorten zullen we zeker te zien krijgen. De gidsen zullen U vertellen over het bijzondere leven van de vlinders. Verder zal er toelichting gegeven worden over het uitgevoerde beheerwerk en brengen we nog een bezoek aan de herstelde vennen. We komen ook langs het retentiebekken waar nog informatie over wordt verteld.

Informatie: Gerard Hendriks 0495-536357           Harrie Vossen 0495-633722

Deelname gratis

VerbergenInformatie
09.45 start bij parkeerplaats Dries
gratis
VerbergenIVN
Start Dries
IVN
Dries
6006 HR Weert
Nederland
0495-536357