Zoek op term

Expositie ''Aanwinsten Kruiswegen"

wo. 13 feb. 2013 tot zo. 7 apr. 2013 (afgelopen)

Expositie ''Aanwinsten Kruiswegen"

In Gemeentemuseum Jacob van Horne is vanaf 13 februari tot en met 7 april, de expositie ‘Aanwinsten kruiswegen’ te zien. Voor het eerst is een schilderij van de gekruisigde Jezus van de Weerter schilder Wilhelmus Schaeken voor het publiek te zien. Wilhelmus Schaeken is de enige bekende “oude meester” die Weert heeft voortgebracht. Ook andere aanwinsten, zoals werken van Charles Vos, Henri Schoonbrood en Hubert Levigne, zijn voor het eerst te bezichtigen.

De lijdensweg van Jezus wordt al eeuwenlang uitgebeeld in de zogenaamde 'kruisweg'. Veertien staties, momenten in de lijdensweg, waar gelovigen langstrekken en bij mediteren. Vaak geschilderd, soms gebeeldhouwd, in allerlei stijlen. Al eerder heeft het museum aandacht besteed aan de geschiedenis van de kruisweg. Deze geschiedenis hangt nauw samen met de historie en de spiritualiteit van de minderbroeders franciscanen.

Het museum beheert een interessante collectie kruiswegstaties en lijdensvoorstellingen, van bekende Limburgse kunstenaars, die de laatste jaren sterk werd uitgebreid. De expositie toont een aantal recente aanwinsten rond het thema van het lijden van Jezus: een tekening van Hubert Levigne van Veronica met de zweetdoek uit 1934 en een beeld van Jezus, man van smarten, het vroegst bekende werk van de Limburgse beeldhouwer Wim van Hoorn, eveneens uit 1934.

Wilhelmus Schaeken: “oude meester” uit Weert

Een schilderij van de gekruisigde Jezus door de Weerter schilder Wilhelmus Schaeken (rond 1800) is voor het eerst voor het publiek te zien.
Wilhelmus Schaeken is de enige bekende “oude meester” die Weert heeft voortgebracht. Hij werd geboren in Weert in 1754 en vertrok naar Antwerpen, waar hij een leerling was van de landschapsschilder J. Borrekens. Hij verbleef twee jaar in Italië (1773-1775) en werd na terugkeer in Antwerpen professor aan de kunstacademie, een positie die hij bekleedde tot 1817. Hij leidde verschillende leerlingen op waarvan M. I. van Bree de bekendste is. Hij speelde ook een belangrijke rol in het veilig stellen van belangrijk kunstbezit uit Antwerpse kerken en kloosters na de Franse inval en plundering door Napoleon. De uit de Franse handen geredde schilderijen vormden het begin van de collectie van wat nu het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is. Wilhelmus Schaeken overleed te Antwerpen in 1830.

Begin 2011 slaagde de Gemeente Weert er in voor het eerst een representatief werk van Wilhelmus Schaeken te verwerven, getiteld “de cijnspenning”. Het werk uit 1804 is geheel gerestaureerd en was eind 2011 voor het eerst te zien op de expositie “Weg van Weert’.
Dit was het eerste werk van Schaeken in een openbare museale collectie in Nederland.

Door de publicaties rondom de expositie “Weg van Weert” is de naam van W. Schaeken meer algemeen bekend geworden. Dat leidde tot nieuwe ontdekkingen. Zo trof de Rijksarchivaris van Limburg, Th. Van Rensch, bij een antiquair in Mons (Bergen) in België bij toeval een ander schilderij van Schaeken aan, voorstellende de kruisiging van Christus. Hij tipte daarop de gemeentearchivaris van Weert, die weer de museumconservator inschakelde. In september 2012 werd het schilderij voor de Weerter gemeentecollectie aangekocht.

Het schilderij in olieverf op eikenhouten paneel meet 52 bij 26 cm en is rechtsonder volledig gesigneerd. De voorstelling van de gekruisigde Christus, eenzaam, in een landschap tegen een donkere lucht, staat nog geheel in de 17e eeuwse Vlaamse traditie van Rubens en van Dijck. In de dunne en gladde schilderwijze wijkt het daar echter van af en is het typisch voor het classicisme van de eind 18e – begin 19e eeuw.
Meer informatie op www.erfgoedhuisweert.nl

VerbergenInformatie
dinsdag t/m zondag 14.00-17.00 uur
Weerterlandpas 2 euro, MK gratis, tot 18 jr. gratis, Volw. 4 euro, groepen <10 personen 3 euro.
VerbergenErfgoedcluster Gemeente Weert
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Erfgoedcluster Gemeente Weert
Markt 7
6001 EJ Weert
Nederland