Zoek op term

Expositie: Rob Benders in Kunsthal Weert

zo. 6 okt. 2013 (afgelopen)

Expositie: Rob Benders in Kunsthal Weert

Creatieve uitspattingen van Rob Benders in Kunsthal Weert

De collages van Rob Benders (1972) zijn voor een deel een afspiegeling van de wanorde van onze tijd. Benders: “Ik vind dat we worden overweldigd met invloeden, beelden en geluiden. Je kunt bijna niks meer opzoeken zonder dat de moderne media er zich mee bemoeien. Zo’n zender als MTV overlaadt je niet alleen met informatie maar ook met wat je moet en wat je niet moet. Vooral op jongeren heeft dit een enorme impact. De bron van de informatie is vaak heel banaal, maar als je ziet welke stempel de media drukken op de mening van mensen vind ik dat beangstigend. Wie een tegengeluid wil laten horen wordt gezien als een rebel, een guerrillastrijder. Ik wil in mijn werk iets teruggeven van wat ik om me heen zie. Het samenstellen van wat later een collage wordt is onderhevig aan de waan van de dag of nacht. Er zijn zoveel aspecten die mijn hersenactiviteit en inzet op dat moment bepalen. Daar geef ik graag aan toe. Net zoals dat de ingrediënten kunnen verschillen. Ontvang ik van de politie uit New York een nieuw, tot de verbeelding sprekend afzetlint of een sticker? Dan gaat het oorspronkelijke zaakje op de schop. Dan werk ik niet volgens een masterplan of een bepaald trucje. Conceptmatig dus. Daarmee steeds veranderend”. Desondanks is Benders allergisch voor termen als kunst en kunstenaar. “Ik zou me nooit een kunstenaar willen noemen. Dat moeten andere mensen maar doen. Mijn werk speelt zich af zowel binnen als buiten de lijntjes met vreemde samenstellingen, interessante invalshoeken en disciplines, en is vaak vluchtig van karakter. Ik vind dat collagekunst het meest zegt over z’n maker.”

Rob Benders is aanwezig in Kunsthal Weert.  De toegang is gratis. 

VerbergenInformatie
11.00-17.00 uur
gratis toegang
VerbergenKunsthal Weert
Kunsthal Weert
IJzerenmanweg 5k
6006 TA weert
Nederland
0495-533988