Zoek op term

Groener, gezonder Weert 21 april

zo. 21 apr. 2013 (afgelopen)

Groener, gezonder Weert 21 april

Activiteiten bij de Centrale Zandwinning en Natuur- en Milieucentrum

 

GROENER, GEZONDER WEERT ZONDAG 21 APRIL

 

In het kader van ‘Een groener en gezonder Weert’ zijn er in en om de Centrale Zandwinning Weert en Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man (NMC) op zondag 21 april allerlei activiteiten voor jong en oud. Zo is er een bomenbloesemfietstocht langs monumentale bomen in Weert. Bij de Centrale Zandwinning Weert wordt een Biodiversiteitsmeter geplaatst. Ook is er een workshop ‘werken met zand’ en een vogelexcursie. Bij het NMC kunnen ouders en kinderen insectenhotels maken, een boomschijfje zagen en wilgentenen leren vlechten bij de tentoonstelling ‘Knotwilg’. Wethouder Harrie Litjens opent deze dag. Het NMC is van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

 

Activiteiten Centrale Zandwinning Weert

Het programma is als volgt:

  • 8.30-10.30 uur vogelexcursie
  • 9.30-10.30 uur workshop zand
  • 10.30-11.00 uur onthulling Biodiversiteitsmeter

 

Vogelexcursie

Maak onder deskundige leiding kennis met de vogels op de ‘Heihuisplas’.

 

Werken met zand

Zelf zand zeven, simuleren hoe rivieren zand afzetten en zand bekijken onder een microscoop.

 

Biodiversiteitsmeter

Een deel van de Centrale Zandwinning Weert is afgerond en krijgt een natuurfunctie. De natuur krijgt hierdoor de kans zich te ontwikkelen. Door de ontwikkeling te volgen, zien we of het aantal verschillende insecten, amfibieën en andere soorten toeneemt of afneemt. Deze ontwikkeling wordt zichtbaar gemaakt op een biodiversiteitsmeter. Biodiversiteit is de benaming voor alles wat leeft, groeit en bloeit.

 

Activiteiten NMC

Bomenbloesemfietstocht

Fiets mee langs monumentale bomen in Weert. Start tussen 10.00 en 14.00 uur bij NMC of Kerkplein Stramproy. De route is ongeveer 35 km lang. Maar het is ook mogelijk om zelf een kortere route te kiezen. Op de twee startpunten is de routebeschrijving voor € 2,- te koop.

 

Insectenhotels maken

Wilt u zelf aan de slag met biodiversiteit in uw tuin, start dan met het zelf maken van een insectenhotel. Onder begeleiding kan iedereen een eigen creatie maken voor thuis. Deze workshop is geschikt voor alle leeftijden.

 

Tentoonstelling ‘Knotwilg’

De knotwilg is een boom die voor mens en dier zeer belangrijk is. Op panelen staat veel informatie over de wilgen. En ouders en kinderen leren wilgentenen te vlechten.

 

Activiteiten bomen

Buiten en binnen vinden een aantal activiteiten plaats waarin bomen de hoofdrol spelen. Bijvoorbeeld de sapstroom beluisteren, de hoogte van een boom bepalen of een boomschijfje zagen. Bij de organisatie kunnen inwoners plaatsen aanwijzen waar zij graag meer bomen willen zien. De bomen worden gesponsord door bedrijven in Weert. Kijk voor meer informatie op www.groenweert.nl.

 

 

 

 

VerbergenInformatie
10.00-17.00 uur
gratis
VerbergenNatuur- en milieucentrum De IJzeren Man
Natuur- en milieucentrum De IJzeren Man
Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert
Nederland