Zoek op term

Lezing Geologie van limburg

di. 3 sep. 2013 (afgelopen)

Lezing Geologie van limburg

Geologie van Limburg

Van 1 augustus tot 1 december staat in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man een expositie over geologie in Limburg.

Naar aanleiding daarvan verzorgt Drs. Hans de Jong een lezing over dit thema.

De lezing is op dinsdag 3 september om 19.30 uur in het NMC De IJzeren  Man, Geurtsvenweg 4, 6006 SN  Weert.

Toegang is gratis!

T. 0495 - 52 48 93. Inlichtingen : Bèr Peeters, coördinator NMC

www.natuurenmilieucentrumweert.nl

 

Onder ons ligt een middelgebergte met flinke hoogteverschillen. Dat middelgebergte is voor een deel al heel oud. Maar af en toe krijgt het een nieuwe impuls waardoor de hoogteverschillen weer groter worden. In de meest recente aardgeschiedenis is dat proces nog steeds aan de gang.

Aan de aardoppervlakte zien we er niet zo veel van. Natuurlijk staat met name Zuid-Limburg bekend als heuvelland, maar dan praten we over hoogteverschillen van ruim 200 meter. Echter, in de diepere ondergrond zijn die verschillen veel groter. Het blijkt dat in de afgelopen 300 miljoen jaar de tektoniek - bewegingen in de aardkorst - de belangrijkste motor voor de vorming van het huidige Limburgse landschap is. Uiteindelijk is bijna alle reliëf daaruit te verklaren. Limburg heeft een eerbiedwaardige aardgeschiedenis achter de rug. Het ligt op de flank van het oude Midden-Europese middelgebergte. En verder heeft de Maas in recentere tijd een belangrijke invloed op het landschap gehad.

Deze drie elementen: gebergtevorming, tektoniek en de Maas hebben het uiterlijk van het huidige Limburgse landschap bepaald. En hun werking is nog lang niet ten einde.

VerbergenInformatie
19.30 uur
gratis
VerbergenNatuur- en Milieucentrum de IJzeren Man
Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man
Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert
Nederland
0495-524893