Zoek op term

Lezing Herman Pleij

zo. 16 jun. 2013 (afgelopen)

Lezing Herman Pleij

De 80-jarige Oorlog was een roerige tijd voor de Nederlanden. De koning van Spanje voerde een waar schrikbewind en het land werd verscheurd door godsdiensttwisten. Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit die periode is de moord op 19 geestelijken, die bekend zijn geworden als de Martelaren van Gorcum. In 1572 werden zij opgepakt door de Watergeuzen, naar Den Briel gevoerd, gemarteld en vermoord.
Deze trieste gebeurtenis wordt wereldwijd nog altijd herdacht. Onder hen bevinden zich Hieronymus en Antonius; twee minderbroeders uit Weert. Deze zomer staat hun thuisstad uitgebreid bij hen stil, in de tentoonstelling ‘Galg of vrijheid, Hieronymus en Antonius van Weert en de martelaren van Gorcum’. Over martelaarschap, over de historie en over de eeuwenlange verering. Van 2 juni t/m 1 september 2013.

In het kader van deze expositie geeft dr. Herman Pleij op 16 juni om 14.00 uur een lezing over martelaarschap in de middeleeuwen en vroegmoderne tijd, met speciale aandacht voor de Martelaren van Gorcum. Locatie is Sociëteit Amicitia, Markt 9 te Weert (naast het museum). De lezing wordt georganiseerd samen met het Bibliocenter Weert. Kaarten zijn zowel in de voorverkoop als op de middag zelf te verkrijgen aan de balie van het museum. De voorverkoop begint vanaf 4 juni. Met het toegangkaartje is toegang tot het museum en een kopje koffie/thee inbegrepen De balie is geopend van dinsdag t/m zondag van 14-17 uur.
Zie ook: www.facebook.com/jacobvanhorne (kans op gratis kaarten!)

VerbergenInformatie
14.00 uur
€ 10,00, leden van Bibliocenter Weert € 5,00, MK-houders € 8,00
VerbergenGemeentemuseum Jacob van Horne
Sociëteit Amicitia
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Markt 9
6001 EJ Weert
Nederland
0495-531920