Zoek op term

Nationaal Museumweekend Weert

za. 6 apr. 2013 tot zo. 7 apr. 2013 (afgelopen)

Nationaal Museumweekend Weert

Museumweekend 6 en 7 april

IN JACOB VAN HORNE: ZILVER POETSEN OF SCHRIJVEN MET GANZENVEER

Het Museumweekend vindt dit jaar op zaterdag 6 en zondag 7 april plaats. Ruim 400 musea in heel Nederland doen mee. Het thema is dit jaar: "Doe een museum". Het Erfgoedcluster Weert organiseert tijdens deze twee dagen activiteiten waarbij u zelf iets kunt doen en leren. In Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert kunnen bezoekers hun eigen zilverwerk op een museaal verantwoorde manier leren poetsen. Kinderen en volwassenen kunnen ervaren hoe het is om te schrijven zoals ze dat vroeger deden; met een ganzenveer! Daarnaast is de restaurator op de vingers te kijken als hij bezig is het beeld ‘Maria met kind’ in zijn oude glorie te herstellen.
 

De zilvercollectie van het Gemeentemuseum is een van de belangrijkste van Limburg. Het onderhoud van dit unieke liturgisch vaatwerk uit de periode 1500-1970 vraagt bijzondere aandacht. Zwart geworden zilverwerk kan niet zomaar met een willekeurig zilverpoetsmiddel gepoetst worden. In de museumwereld is een arbeidsintensieve maar veilige manier ontwikkeld.
Vrijwilligers van het museum poetsen al jaren op een museaal verantwoorde manier de zilvercollectie. Wie zelf een zilveren gebruiksvoorwerp meeneemt (lepels, potjes, maar géén sieraden), kan onder deskundige begeleiding het zilver leren poetsen.

Schrijven zoals ze vroeger deden

Vanaf ongeveer 400 na Chr. tot 1800 is de ganzenveer gebruikt om te schrijven. Hiermee schreef men eerst op perkament. Tijdens de middeleeuwen is het perkament grotendeels vervangen door papier. In 1830 werden de eerste stalen pennen gemaakt, die de nodige soepelheid hadden. Deze pennen gingen langer mee. Hierdoor werd de ganzenveer verdrongen. Het schrijven met een speciaal hiervoor geprepareerde ganzenveer is een bijzondere ervaring. Onder deskundige begeleiding mogen bezoekers het eens proberen.
 

Restauratie middeleeuws Mariabeeld

Het hele weekend restaureert een vrijwilliger van het museum een laat middeleeuws Mariabeeld. Het beeld van Maria met kind uit 1520 is in 2007 aan het museum geschonken door de zusters Franciscanessen van Heythuysen en verdiende dringend aandacht. Een buitengewoon tijdrovende operatie die jaren duurt en wordt uitgevoerd door onze restaurator Jan van de Laar en daarvoor geschoolde vrijwilligers. Zij kunnen tijdens het werk op de vingers worden gekeken en geven uitleg over hun activiteiten.

 

Vrijwilliger in het Gemeentemuseum

Wie het werk interessant vindt, kan tijdens dit weekeinde bij de restaurator van het museum, de heer Jan van de Laar, informatie inwinnen over de werkzaamheden als zilverpoetser en restauratiemedewerker.
Het museum begroet graag nieuwe vrijwillige behoudsmedewerkers. Wie niet naar het museum kan komen, maar wel geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk, kan een e-mail sturen naar erfgoedcluster@weert.nl.

 

Openingstijden en entree

Tijdens het museumweekend is het Gemeentemuseum Jacob van Horne geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

De entreeprijs tijdens het museumweekend is slechts 1 euro. Kinderen en scholieren tot en met 17 jaar hebben gratis toegang.

 

Meer informatie

Informatie over het Gemeentemuseum Jacob van Horne staat op de website www.erfgoedhuisweert.nl.
Het Gemeentemuseum Jacob van Horne is te volgen via www.twitter.com/museumweerten en op www.facebook.com/jacobvanhorne.

In Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert leert u hoe uw eigen zilverwerk op een museaal verantwoorde manier kunt poetsen. Als u een eigen zilveren gebruiksvoorwerp meeneemt (geen sieraden), dan kunt u onder deskundige begeleiding zelf aan de slag.

 

Kinderen en volwassenen kunnen ervaren hoe het is om te schrijven zoals ze dat vroeger deden; met een ganzenveer! Daarnaast is de restaurator op de vingers te kijken als hij werkt aan een middeleeuws beeld.

Tijdens het museumweekend is de toegangsprijs slechts 1 euro. kinderen/scholieren tot 18 jaar hebben gratis toegang.

 

VerbergenInformatie
14.00-17.00 uur
€1,00
VerbergenGemeentemuseum Jacob van Horne
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Markt 7
6001 EJ Weert
Nederland