Zoek op term

Sint Jansmolen

za. 14 sep. 2013 (afgelopen)

Sint Jansmolen

De Sint Jansmolen is weer te bezichtigen. De eerste verwijzingen naar de Wintmoolen tot Stramproie, de huidige Sint Jan molen, dateren al uit 1571. De huidige houten gesloten standaardmolen werd in 1804 op deze plek gebouwd ter vervanging van een windmolen die verder van het dorp lag. De Sint Jansmolen met een geschiedenis van honderden jaren is de markantste windmolen van de gemeente Weert en een van de oudste molens van Limburg.  Om de molen op de wind te zetten, te kruien, moet de molenaars het volledige molenhuis dat op een zware houten verticale as, de standerd, steunt, omkruien. De molen werd tussen 2008 en 2009 ingrijpend gerestaureerd en de vrijwillig molenaar zorgt ervoor dat de molen regelmatig draait en maalt. 

VerbergenInformatie
10.00-13.00 uur
gratis
VerbergenSint Jansmolen
Sint Jansmolen
Molenweg 16
6039 RH Weert
Nederland