Zoek op term

Tentoonstelling 'Galg of Vrijheid'

zo. 2 jun. 2013 tot zo. 1 sep. 2013 (afgelopen)

Tentoonstelling 'Galg of Vrijheid'

In Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is deze zomer de tentoonstelling ‘Galg of Vrijheid, Antonius en Hieronymus van Weert en de Martelaren van Gorcum’ te zien. Wethouder Harry Coolen opent de expositie op 2 juni om 15 uur. De expositie voert u mee naar een tijd van schrikbewind, godsdiensttwisten en de moord op de twee Weerter martelaren. Historicus dr. Herman Pleij vertelt meer over martelaarschap tijdens een lezing op 16 juni. Vanwege de opbouw van de tentoonstelling is het museum gesloten tot en met zaterdag 1 juni.

De expositie is een vervolg op de grote expositie vorig jaar in het Gorcums Museum. De beelden nemen de bezoeker mee naar een roerige tijd voor de Nederlanden. De periode van de 80-jarige oorlog. De koning van Spanje voerde een schrikbewind en het land werd verscheurd door godsdiensttwisten. Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit die periode is de moord op 19 geestelijken, die bekend zijn geworden als de Martelaren van Gorcum. In 1572 werden zij opgepakt door de Watergeuzen, naar Den Briel gevoerd, gemarteld en zeer wreed vermoord. Onder de geestelijken bevinden zich Hieronymus en Antonius; twee minderbroeders uit Weert. Deze zomer staat hun thuisstad uitgebreid bij hen stil.

De expositie biedt naast informatie over de historie rond 1572 een overzicht van de geschiedenis en verering van de martelaren. Hierbij wordt vooral ingespeeld op de historie van Hieronymus en Antonius van Weert. Wie waren de negentien geestelijken en waarom gaven zij hun leven voor hun geloof? U ziet zaken met betrekking tot de heiligverklaring, de wonderen en de relikwieën. De tentoonstelling bevat onder andere een inleidende film, schilderijen, prenten, vaandels, en originele relieken en reliekhouders uit musea en kerken in binnen- en buitenland. Bijzonder zijn twee schilderijen uit Duitsland uit de 17e eeuw die nog nooit eerder in Nederland getoond zijn. Voor het eerst museaal te zien; relieken uit het kasteel van Oudheusden. Deze relieken zijn in 1617 illegaal in Brielle opgegraven en daarna overgebracht naar de slotkapel van Oudheusden.

VerbergenInformatie
14.00-17.00 uur
€4,00, t/m 18 jaar gratis, Weerterlandpas €2,00
VerbergenGemeentemuseum Jacob van Horne
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Markt 7
6001 EL Weert
Nederland