Zoek op term

Tentoonstelling Macht en Pracht

za. 14 sep. 2013 tot zo. 15 sep. 2013 (afgelopen)

Tentoonstelling Macht en Pracht

Het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert doet mee aan de Open Monumentendag 2013. In het weekend van 14 en 15 september is het museum gratis toegankelijk. Het thema van de Open Monumentendag is Macht & Pracht. In het museum zijn dan ook verschillende zaken te zien die met macht en pracht te maken hebben. Zo zijn voor het eerst originele archiefdocumenten uit het Gemeentearchief te bekijken waarvan de oudste uit 1306 komt. Het zijn archiefstukken die verhalen over de machtsverhoudingen van weleer. De schoonheid en grootsheid die macht kon voortbrengen, is te zien in het museum door diverse objecten en archiefstukken.

Eeuwenoude archiefstukken bij uitzondering tentoongesteld
In het museum start met de Open Monumentendag een expositie waarin de tien meest bijzondere historische archiefstukken worden getoond. Een bijzondere gebeurtenis omdat deze stukken vanwege hun kwetsbaarheid nauwelijks het afgesloten archiefdepot uitkomen. Het zijn dezelfde stukken waarvan de uitvergrote kopieën levensgroot in de hal van het stadhuis te zien zijn. Eén van deze unieke archiefstukken doet mee aan de landelijke verkiezing ‘Stuk van het jaar’. Bezoekers kunnen kiezen welk stuk voorgedragen wordt voor die landelijke verkiezing. Stemmen kan nog tot en met vrijdag 27 september op www.erfgoedhuisweert.nl of met stembiljetten in het museum en in de studiezaal van het Gemeentearchief. De archiefstukken zijn tot en met oktober, de Maand van de Geschiedenis, te zien in het museum. Daarna gaan ze weer achter slot en grendel in het archiefdepot van het Gemeentearchief. De landelijke uitverkiezing van het ‘Stuk van het jaar’ is op donderdag 31 oktober.

Zilverpracht, bijzondere aanwinst voor het eerst te zien
De vaste collectie van het museum bestaat voor het grootste deel uit het kunst- en cultuurbezit van de minderbroeders in Nederland. Hiermee heeft het museum een van de grootste en fraaiste collectie oude kunst van Limburg in huis. Vanaf zaterdag 14 september is een bijzondere aanwinst te zien. Het betreft een filigrein hostie- of lunuladoos van Camille Esser uit 1898. De oorspronkelijke herkomst is de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam. De doos is bijzonder door de gebruikte versieringstechniek: filigrein. Een techniek waarbij met stukjes draad figuren worden gevormd. Filigrein is uiterst kwetsbaar en slecht te restaureren. Het is een stuk van hoge kwaliteit gemaakt in de bekende Weerter edelsmidatelier Kunstwerkplaatsen Esser. Ter gelegenheid van de Open Monumentendag toont het museum ook schutterspracht uit vijf eeuwen. Te zien zijn onder meer koningsvogels, konings- en keizerzilver en drinkhoorns.

Openingstijden
Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Speciaal voor de Open Monumentendag opent het museum op 14 september de deuren al om 10.00 uur. Entree is gratis gedurende de Open Monumentendag 2013.

VerbergenInformatie
zaterdag 14 september 10.00-17.00 uur
zondag 15 september 14.00-17.00 uur
gratis
VerbergenGemeentemuseum Jacob van Horne
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Markt 7
6001 EJ Weert
Nederland
0495-531920