Zoek op term

Tentoonstelling 'Moderne Spirituele Kunst'

ma. 21 apr. 2014 tot zo. 31 aug. 2014 (afgelopen)

Tentoonstelling 'Moderne Spirituele Kunst'

Op Tweede Paasdag, maandag 21 april, gaat de voorjaars- en zomerexpositie ‘moderne spirituele kunst uit eigen collectie’ van start. Deze tentoonstelling is tot en met zondag 31 augustus 2014 te zien in het gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt 7 in Weert.

De collectie met werken uit de periode 1980 - 2005 bestaat uit schilderijen, tekeningen en objecten en geeft een soms verrassende kijk op de spirituele beleving van moderne kunstenaars. Dat maakt deze kleine verzameling interessant om te bekijken. Bij deze tentoonstelling hoort een toelichting op de geëxposeerde objecten die de bezoekers gratis krijgen.

Thema’s liefde en lijden & dood: Naast werken met een meer algemeen spiritueel thema, is een aantal kunstwerken verbonden door twee specifieke thema’s: ‘liefde’ en ‘lijden en dood’. Beide thema’s komen ook terug in de uitgebreide vaste collectie oude religieuze kunst op de bovenverdieping van het museum. In de expositiezaal op de benedenverdieping is werk in diverse technieken te zien van onder meer Eli Content, Rinke Nijburg/Gerda Ten Thije, Hans van Hoek, Flop Vinken, Frans Franciscus en Jan Tullemans. Deze moderne spirituele werken hebben geen religieus doel, maar zijn puur vanwege de kunst gemaakt (l’art pour l’art). De werken verbeelden vooral de persoonlijke gevoelens en emoties van de betreffende kunstenaars.

Beeldhouwwerk: De expositie wordt aangevuld door enkele beeldhouwwerken uit de periode 1920-1940. Deze beelden van kunstenaars als Pieter Biesiot, Renald Rats, Charles Vos, Wim van Hoorn en Gene Eggen zijn te betitelen als moderne religieuze kunst. Deze werken onderscheiden zich van de rest van de expositie., omdat zij wel een religieuze functie vervulden in kerk of huis. De kunstenaars hebben de beelden in een moderne vorm uitgevoerd (Jugendstil, Art Deco, Expressionisme en kubisme).

Openingstijden en entreeprijzen: Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Ook op de maandagen 21 april (Tweede Paasdag) en 9 juni (Tweede Pinksterdag) is het museum open. Daarnaast is het museum op een aantal extra dagen gesloten, namelijk zaterdag 26 april (Koningsdag), woensdag 28 mei (dag voor Hemelvaartsdag) en zondag 8 juni (Eerste Pinksterdag). De normale entreeprijs is € 4,-. Bezoekers met een Weerterlandpas betalen € 2,- en voor bezoekers met een museumkaart is de entree gratis. De entree is ook gratis voor Vrienden van het Museum.

VerbergenInformatie
14.00-17.00 uur
€4,00 p.p., weerterlandpas €2,00, jeugd tot 18 jaar en museumjaarkaart is gratis
VerbergenGemeentemuseum Jacob van Horne
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Markt 7
6001 EJ Weert
Nederland
0495-531920