Zoek op term

Weerter Molens 6x600

zo. 5 okt. 2014 (afgelopen)

Weerter Molens 6x600

Onthulling Kollergang
Met het onthullen van de Kollergang door wethouder Geert Gabriëls werd het officiële startsein gegeven voor de Molens6x600. Vincent van den Berg, voorzitter van de Molenstichting Weerterland, vertelde dat de maalstenen van de Kollergang jarenlang in de tuin van De Tiendschuur hebben gelegen. Onwetend dat het om de Kollergang van een oliemolen ging. De stenen moesten weg en bij toeval werd ontdekt dat het om de Kollergang van de verdwenen stadsmolen van Kampers ging. Wethouder Paul Sterk las een tweetal zelfgeschreven molensonnetten voor uit de bundel Winddicht.

In vogelvlucht Molens6x600
In de Wilhelmus-Hubertus hangen allemaal schilderijen van Weerter molens. Sommige gemaakt door gerenommeerde kunstenaars, andere door hobbyisten. Heel bijzonder en kleurrijk zijn de schilderijen gemaakt door leden van Atelier 88 van PSW. Samen met wethouder Paul Sterk openden twee leden van Atelier 88 de tentoonstelling. In de St. Annamolen op Tungelroy bakte docent brood- en banketbakken Peter Opheij in een handomdraai voor de kinderen een kleurrijke molen, die bijna te mooi was om op te eten. Dat gold ook voor de authentiek gebakken Weerter vlaaien in zorgboerderij Ingelshof.

Bij de St. Annamolen op Keent passeerde een scala aan muziekstijlen de revue. Het publiek wist de molens ondanks het regenachtige weer prima te vinden. Hopte van de ene naar de andere molen en zorgde voor een gezellige drukte bij de molens. Mensen stonden drie dubbeldik naar optredens van één van de negen koren te luisteren bij molen De Hoop in Swartbroek. Bij molen De Nijverheid in Stramproy genoten kinderen van de spannende molenverhalenen én bij de St. Jansmolen in Stramproy kwamen oude herinneringen weer boven. Een drukke, gezellige en zeer geslaagde Weerter molendag Molens6x600.

Winddicht - molensonnetten
Winddicht is het eindresultaat van een spontaan gegroeid poëzieproject waarin uiteindelijk alle molens in de gemeente Weert worden bezongen. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"5695","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"480","style":"margin: 10px; line-height: 20.0063037872314px; width: 142px; height: 200px; float: right;","typeof":"foaf:Image","width":"341"}}]]

Niet alleen schreef auteur Paul Sterk elf sonnetten voor de Weerter molens en één sonnet voor de buurgemeente van Weert, de Belgisch Limburgse molengemeente Kinrooi-Molenbeersel, ook artiesten uit alle windstreken boden aan om de teksten op muziek te zetten en te vertolken. Aan de gedichtenbundel Winddicht is een cd toegevoegd met alle liedjes en alle gedichten 

ingesproken door de dichter zelf. Daarnaast zijn er in de bundel afbeeldingen van molens gemaakt door Weerter kunstenaars opgenomen. 

De molensonnetten van Paul Sterk zijn op muziek gezet door Harold K., Wendy van Dooren, Joss Mennen, Linda Smeets, Erik Fikken, Linda de Wit, Paul Weelen, Marcel Jansen, Kaat van Vlaanderen, Stijn Charpentier, G.T. Thomas&Berend Dubbe. De CD is geproduceerd door Joss Mennen. 

De bundel Winddicht - molensonnetten is uitgegeven door Uitgever TIC uit Maastricht en kost inclusief CD €17,50 (ISBN 978-94-91561-32-0)
Tot vrijdag 26 september 2014 kunt u voorintekenen. Vanaf 5 oktober is de bundel te koop in de St. Annamolen van Keent, waar de auteur Paul Sterk de exemplaren desgewenst zal signeren.  Klik hier om naar het online reserveringformulier te gaan. 

 

VerbergenInformatie
10.00-20.00 uur
gratis
VerbergenMolenstichting Weerterland
alle molens in Weert
Molenstichting Weerterland
Keenterstraat 1
6006 PW Weert
Nederland