Zoek op term

Jan Tullemans: Aquarellen

zo. 10 mrt. 2024 tot zo. 1 sep. 2024 

 Jan Tullemans: Aquarellen

In 2024 viert Museum W het honderdste geboortejaar van kunstschilder Jan Tullemans (1924-2011). Ter ere van dit eeuwfeest presenteert het museum in de Raadzaal een prachtige serie niet eerder getoonde aquarellen. De unieke presentatie geeft een indruk van het oeuvre van de veelzijdige kunstenaar Tullemans, die bekend is geworden als schilder, aquarellist en tekenaar.

Aquarellen van Jan Tullemans

De selectie aquareltekeningen komt uit de collectie van Museum W. Tullemans doneerde de werken aan het museum vlak voordat hij op 86-jarige leeftijd overleed. Daardoor zijn alle facetten van zijn oeuvre goed vertegenwoordigd in de museale collectie. De aquareltekeningen zijn nog niet eerder aan het publiek getoond.

Tullemans werd bekend met zijn figuratieve en kleurrijke schilderijen, waarvan zijn zelfportretten en stillevens de bekendste zijn. Ook Weert en omgeving gebruikte hij veelvuldig als thema. De aquareltekeningen kennen een andere inspiratiebron. Hiervoor gebruikte Tullemans voornamelijk landschappen, zijn atelier en familieaangelegenheden.

Het honderdste geboortejaar van de kunstenaar vormt een feestelijke aanleiding om een ode te brengen aan deze voor Weert belangrijke kunstenaar. Naast een actief leven als kunstschilder en docent, leverde Tullemans namelijk ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het culturele klimaat van Weert. 

Over de kunstenaar

Tullemans volgde in de jaren 1940-1943 als Mulo-scholier in Weert privé-lessen bij schilder Jos Nouwen. Later volgde Tullemans in de avonduren schilderlessen aan het Instituut voor Beeldende Kunsten in Roermond. Uiteindelijk studeerde hij aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Naast kunstschilder was hij ook actief als docent op de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven (later Design Academy).

Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het culturele klimaat in Weert. Hiervoor ontving hij in 1989 de penning van verdienste van de gemeente Weert. In 2000 werd hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Jan Tullemans: Aquarellen
De presentatie is te zien vanaf 10 maart tot en met 1 september 2024 in de Raadzaal van Museum W.

VerbergenInformatie
Volwassenen vanaf 19 jaar € 8,-
VerbergenMuseum W
Museum W
Museum W
2 Meikoel
6001 EE Weert
Nederland
0495531920