Zoek op term

Groene parels van Weert

Groene parels van Weert

Ontdek zelf de mooiste groene parels met behulp van de Met ons. In Weert.-app. Klik in de app op de groene knop en maak een foto van een mooie groene plek in Weert. De foto komt daarna in een mooi kader als ansichtkaart te staan. Deel deze met familie en vrienden op Facebook en verstuur de foto (gratis) als ansichtkaart. De app is te downloaden in de Play Store (voor Android) en de App Store (voor iPhone). Hieronder ziet u de 20 groene parels die in de app staan.

Stadspark
Een parkje  midden in het centrum met zicht op de gracht en restanten van het kasteel de Nijenborgh.  Dit kasteel werd in 1455 gebouwd door Jacob I als het bestuurscentrum van zijn graafschap. Bij de nederlaag in de Spaanse Successieoorlog in 1702 werd het kasteel gesloopt tot een hoogte van circa 4 meter. Daarmee kwam een eind aan de betekenis van Weert als vestingstad. In de 19e eeuw bouwde burgemeester Louis Beerenbroek op de fundamenten van een hoektoren het huidige herenhuis.

Verliefden laantje
Ten noorden van het Minderbroedersklooster ligt tussen de Minderbroederslaan en de Zuid-Willemsvaart een laan van kastanjes en lindebomen. Deze fraaie groenstructuur maakt onderdeel uit van het gemeentelijk beschermde stadsgezicht. In Weert staat deze laan langs het kanaal bekend als ‘het verliefdenlaantje’. Dit laantje is een uitstekende plek om een stukje  te wandelen, niet alleen voor verliefde stelletjes!

Binnentuin Eric Mertens
Eric Mertens Optiek is gehuisvest in een prachtig monumentaal pand aan de Maasstraat te Weert. Loop eens binnen om de prachtige binnentuin te bewonderen. In het midden van de tuin is een put gesitueerd met daar rondom ‘Romeinse bankjes’. Daarom heen is het aangekleed met groen, zoals een pergola langs de serre, aan de andere kant twee beuken waartussen een ‘boek’ is gesitueerd! Aan de oude keuken is een klein terrasje gemaakt waar je vanaf het voorjaar tot en met het najaar goed kunt toeven, mits het weer dit toelaat.

Ursulinenhof en Raphaëlpad
Het Raphaëlpad leidt je naar het Ursulinenhof. Deze voormalige kloostertuin is heringericht met beelden uit het klooster. Op de grote zitstenen zijn namen van heiligen te vinden. De kapel van het Ursulinenklooster is opgenomen in de tuininrichting. De obelisk is samengesteld uit glas en leisteen en wordt verbonden door een goot met een fontein van scheef liggende leistenen . De grote, monumentale kastanjebomen zijn bij afbraak en nieuwbouw gespaard gebleven.  

Kloostertuin Birgittinessen
De bloemrijke kloostertuin van het Birgittinessenklooster, die door een muur van de buitenwereld afgescheiden is, leent zich uitstekend voor een rustige wandeling. Het uitzicht op de monumentale toren van de St. Martinuskerk is de enige aanwijzing dat je je in het centrum van Weert bevindt. Op deze plaats aan de Maasstraat ligt al sinds 1442 een klooster. Dit is het oudste klooster van Weert. De bloemrijke kloostertuin is als een oase van rust en op afspraak te bezoeken.

Laarderschans
Schansen zijn verdedigingswerken die in het verleden de inwoners beschermden tegen plunderende troepen. De schans van Laar anno 1637, werd in 1942 geschonken door de dorpsbewoners aan de parochie om er een kerk te bouwen. De schans  is in 2009 volledig gerenoveerd op basis van historisch onderzoek. De schans van Laar is, samen met de Boshoverschans, de best herkenbare boerenschans  van Nederland. Het ‘eiland’ heeft op deze wijze een eigentijdse invulling gekregen, met verwijzingen naar de geschiedenis en met ruimte voor hedendaags gebruik. Na de herinrichting is het een plek voor de gehele dorpsgemeenschap en een ontmoetingsplein voor dorps- en buurtfeesten.

Franciscus Hospice
Het Franciscus Hospice is een initiatief van stichting Eerbied voor het Leven. In een thuis vervangende omgeving krijgen stervenden en hun naasten liefdevolle en deskundige hulp. Vanaf 2000 hebben vele vrijwilligers en verschillende organisaties hard gewerkt aan de realisering van het Franciscus Hospice. Het hospice heeft een parkachtige tuin met een leemput. Naar verwachting zijn hier de eerste stenen van de stad Weert gebakken. In 2003 moest een oude taxus wijken voor de uitbouw van het hospice. Na het afzagen van de achterste hoofdstam bleek dat de boom meer dan 170 jaar oud was, dus geplant omstreeks 1833. Uit respect voor de levende natuur is de nieuwbouw aangepast aan deze resterende monumentale boom. Symbolisch steunt het gebouw op de afgezaagde dode stam, terwijl de andere hoofdstam nog volop leven uitstraalt.

Spoorzone
De spoorzone vormt één van de belangrijkste groene aders door het stedelijke gebied van Weert. In vele steden vormt een spooromgeving de ‘achterzijde’ van de stad, een gebied waar hinder en overlast de sfeer bepalen. In Weert wordt deze omgeving gezien als groene ontspanningszone waar je direct het groen kunt beleven. Reizigers die Weert per spoor passeren, nemen op hun weg naar het zuiden of het noorden het beeld mee van ‘Stad in het groen’.

Kazernelaan
De Kazernelaan is een van de markantste laanstructuren van de gemeente Weert en ook van Limburg. De monumentale beukenlaan telt ruim 630 bomen, de langste structuur in Weert. Een ware belevenis om hier doorheen te fietsen.

IJzeren Man / Kempen~Broek
In het recreatiegebied IJzeren Man is recreatie en natuur innig met elkaar verbonden. De IJzeren Man, hoofdtoegangspoort van het grenspark Kempen~Broek, heeft een zeer gevarieerd aanbod aan recreatieve voorzieningen (spelen, sporten, waterskiën, zwemmen, paardrijden, wandelen, fietsen, natuureducatie, natuurcamping, GPS oriëntatie, etc.) in een natuurlijke bosomgeving. Dit maakt het gebied voor vele tienduizenden een zeer aantrekkelijke omgeving om te bezoeken en te vertoeven. Het recreatiegebied telt jaarlijks totaal ruim 600.000 bezoekers. De belangrijkste trekpleisters daarbij zijn  Zwembad de IJzeren Man,  het Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man, speeltuin Kinderpretland,  het Stadswandelbos, klimbos, waterskibaan en de Kinderboerderij. Het Grenspark Kempen~Broek bestaat uit een 25.000 ha groot landschap dat zich uitstrekt van het Weerterbos tot Maaseik.

Tungelroyse Beek / Romeinse brug
De 35 kilometer lange Tungelroyse beek stroomt door Midden-Limburg. Jarenlang  was de beek rechtgetrokken om zo snel mogelijk water af te voeren naar de Maas. In 1999 startte Waterschap Peel en Maasvallei met één van de grootste beekhersteloperaties van Nederland: de sanering en herinrichting van de Tungelroyse beek. Over een totale lengte van 30 kilometer werd in twaalf jaar gefaseerd gewerkt aan het terugbrengen van oorspronkelijke meanders, verbetering van de leefbaarheid en recreatieve mogelijkheden, verbeteren van de landbouwstructuur en realisering van de ecologische hoofdstructuur. Bij de werkzaamheden werden resten gevonden van een Romeinse brug uit circa 27 na Chr. Een werkgroep onder leiding van een archeoloog heeft de brug gereconstrueerd. Zo is de geschiedenis zichtbaar gemaakt in het landschap. De Tungelroyse beek is nu weer een prachtig slingerende beek en een leefgebied voor tal van planten en dieren.

Crossmoor
Het golfcomplex Crossmoor is een parkachtige recreatieve oase in de stapsgewijze overgang van stad  naar de robuuste natuur Kempen~Broek ten westen van Weert. De 18 holes liggen in het rustige natuurgebied van de Laurabossen, ver van verkeerslawaai. De natuurlijke begrenzing wordt enerzijds gevormd door het Laurabos, anderzijds door de meanderende Tungelroyse beek. Het meest in het oog springende kenmerk is de grote verscheidenheid aan loof- en naaldbomen, die de baan in elke jaargetijde weer een ander aanzien geeft. Crossmoor is een heerlijke plek om even aan te waaien voor lunch of drankje op het schitterende terras aan de golfbaan na een heerlijke wandeling.

Calisthenicspark Molenakker
Het Calisthenicspark Molenakker is een initiatief van Calisthenics Weert en bestaat uit verschillende calisthenicstoestellen waarop zeer uiteenlopende sportoefeningen uitgevoerd kunnen worden. Calisthenics is nieuwe trend in Street Workout en de grootst groeiende sport in Nederland. Calisthenics kan overal worden gedaan en is daardoor zeer aantrekkelijk voor jongeren die graag in de buitenlucht trainen.

St. Annamolen Keent
Het gebied ten zuiden van Weert bevat veel karakteristieke boerderijen en bijbehorende groenstructuren. Een afwisseling van (agrarische) erven, kransvormige akkers en oude linten rondom open bouwlanden. Een bijzonder element in dit gebied is de St. Annamolen. Het betreft de rijks beschermde molen die in 1912 is gebouwd en in 2010 gerestaureerd. Vrijwillige molenaars van Molenstichting Weerterland zorgen ervoor dat de molen  regelmatig draait.

Sint Theuniskapel  
De Sint Theuniskapel  is een Rijksmonument. De kapel werd gebouwd in 1723 en werd in 1826 grotendeels herbouwd. De kapel is fraai gelegen in de wijk Altweert en wordt omgeven door groen. Het is een forse driezijdig gesloten kapel met dakruiter en een puntgevel. In 1978 is de kapel grondig gerestaureerd.

Lichtenberg
Het rijksmonument de Lichtenberg heeft een grote architectonische, cultuurhistorische, ruimtelijke en geschiedkundige waarde. Het vormt een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Weert. Het monument is gebouwd tussen 1954 en 1961 als faciliteit voor onderwijs, cultuur, sport en religie van het Bisschoppelijk College in Weert. Het monument bestaat uit vier onderdelen: het openluchttheater, de Mariakapel, de tennisbanen met ommuring en paviljoen en het (voormalig) zwembad. Daarnaast maken ook het pomphuis, het entreepleintje, instructeurs- en entreegebouw, ommuring, grachten, brug en de omwalling onderdeel uit van het complex. Het geheel ligt verscholen in het groen.

Fatima Huis
De doelstelling van Het Fatima Huis is om het voormalige kerkgebouw te gebruiken voor maatschappelijke doeleinden, vooral sociale, educatieve en culturele activiteiten. Op deze manier wil de initiatiefnemer een waardige herbestemming geven aan de kerk waarvan de eerste steen werd gelegd op 19 april 1954 en die werd ingezegend op 25 maart 1955. Architect was Pierre Weegels (* Weert 1904-+1966). Aannemer P.M.Gijbels en Zoon te Weert. In het gebouw bevinden zich een mooie mozaïek (grootste mozaïek van Nederland, 250m2),  van Hugo Brouwer (geschonken door de Weerter industrieel H.Smeets), glas in lood van Charles Eyck en Hugo Brouwer, houtsnijwerk en keramiek van Cor van Geleuken, schilderij van Gard van Wegberg en een Maria van Fatima Kapel, die als devotiekapel gehandhaafd wordt.

Urnenveld Boshoverheide 
Het prehistorisch grafveld op de Boshoverheide staat bekend als het grootste urnenveld van West-Europa. Omstreeks 1000 voor Christus werden hier  gecremeerde doden begraven, vaak in een urn. Elk individu, zowel jong als oud, kreeg een eigen grafheuvel.  Zo ontstond in de loop der tijd een uitgestrekt grafheuvellandschap waar – naar schatting – ruim 3000 doden zijn begraven. De Boshoverheide is een natuurgebied van ruim 200 ha groot  dat aansluit bij de Loozerheide en de Weerter- en Budelerbergen. Door het gebied loopt een wandelpad. Vooral in het vroege najaar als de heide bloeit is dit een aanrader!

Swartbroek- de Krang
Eén van de charmes van kerkdorp Swartbroek is natuurgebied  ‘De Krang’. Dit prachtige natuurgebied dat door Natuurmonumenten beheerd wordt, is maar liefst 830 ha. groot. Het gebied is door zijn rijke flora en fauna van grote landschappelijke waarde. Er lopen een aantal prachtige wandelroutes door het gebied. Verder vind je in Swartbroek de oudste eikenboom van Weert.

Boshoverschans en Odakapel
Schansen zijn verdedigingswerken die in het verleden de inwoners beschermden tegen plunderende troepen. De Boshoverschans is een cultuurhistorisch uniek gebied en aangewezen tot gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. De omgrachte vluchtschans stamt uit de 1e helft van de 17e eeuw. Zeer zeldzaam bij deze schans is dat de oorspronkelijke verkaveling in kleine percelen van circa 5 x 5 m nog deels intact is. Deze schans is de best bewaard gebleven historische boerenschans van Nederland. De Odakapel is gewijd aan de H. Oda en de H. Appolonia. De kapel biedt plaats aan ongeveer 70 mensen. Het interieur bevat diverse beelden, waarvan de originelen in bruikleen zijn gegeven aan museum Jacob van Horne. De rijksbeschermde kapel is in de weekenden opengesteld voor bezoek en bezinning.