Zoek op term

Graaf van Hornepad, grenzeloos genieten!

Graaf van Hornepad, grenzeloos genieten!

Het Graaf van Hornepad is de langste aaneengesloten wandelroute rondom Weert. Het pad is 92 kilometer lang en doorkruist maar liefst dertien officiële natuurgebieden. Wandelaars passeren twee keer de grens met België en lopen ook een stukje door buurgemeente Nederweert. Daarmee staat het pad voor grenzeloos genieten.

‘Ga de uitdaging aan en ontdek het Graaf van Hornepad in korte of langere etappes.’
Het Graaf van Hornepad start bij het station en is te herkennen aan geelblauwe markeringen. Wandelaars lopen onder andere door de Moeselpeel, De Krang, Ellburg en de Tungeler Wallen met zijn karakteristieke zandwallen. Na etappeplaats Stramproy steekt het pad de Belgische grens over naar het Grootbroek en de oever van de Aa. Terug in Nederland maken wandelaars na het Vosseven en de Stramproyse heide kennis met de verborgen schoonheid van het Wijfelterbroek. In de Smeetshof steekt het pad voor de tweede keer de grens over.

Wederom terug in Nederland voert de route door de Laurabossen, de bossen bij Altweerterheide en het IJzeren Man gebied. Via de Kazernelaan en de spoorbrug over de Zuid-Willernsvaart gaat het langs de Boshover Schans, Oud-Boshoven richting Boshoverheide met zijn unieke grafveld. Hierna volgen de Weerterbergen en het uitgestrekte Weerterbos in de gemeente Nederweert. In het kerkdorp Laar bereiken wandelaars weer ‘de bewoonde wereld’. Via de wijk Molenakker, het voormalige kasteel van de Graaf van Horne en de monumentale St. Martinuskerk komt het pad uiteindelijk weer bij het station uit.

Graaf van Hornepad in zestien etappes
Het Graaf van Hornepad is zowel in kortere als langere etappes te lopen.
Getrainde wandelaars kunnen de route in drie stevige dagetappes afleggen.

De etappes zijn:
1. Station – De Krang 6,5 km
2. Krang – Ellburg 4,8 km
3. Ellburg – Maaseikerweg 7,0 km
4. Maaseikerweg – Heltenbosbrug 5,0 km
5. Heltenbosbrug – Stramproy 4,2 km
6. Stramproy – Vosseven 8,9 km

7. Vosseven – De Smeetshof 5,9 km
8. De Smeetshof – Vetpeelweg  6,3 km
9. Vetpeelweg – Schuttershoeve 3,9 km
10. Schuttershoeve – Camping De IJzeren Man 5,4 km
11. Camping De IJzeren Man – Uilenweg 3,5 km

12. Uilenweg – Blaakven 7,9 km
13. Blaakven – De Wildenberg/A2 4,6 km
14. De Wildenberg/A2 – Daatjeshoeve 5,9 km
15. Daatjeshoeve – Kerk Laar 5,9 km
16. Kerk Laar – Station Weert 6,5 km

Wandelgids
Het Graaf van Hornepad wordt beheerd door Wandelsport Vereniging OLAT. De route is beschreven in een wandelgids met kaarten van alle etappes. Daarnaast biedt de gids meer informatie over de natuurgebieden en de bezienswaardigheden langs de route.

In april 2016 verscheen de 5e herziene druk (ISBN 978-90-71597-10-7). De gids is onder meer te koop bij het VVV agentschap Bruna in Weert, Tourist Information Center Land van Antje en via OLAT, www.olat.nl

 

 

 

 

 


Afstand: 92,0 km
VerbergenLocatie- en contactgegevens
Start: Station Weert
Stationsplein
6001 CH Weert