Zoek op term

Oranjevrijmarkt in Weert op Koningsdag

Weert viert Koningsdag jaarlijks met de bekende Oranjevrijmarkt. Eind april staat het centrum in het teken van de handel. Verkopers en kopers ontmoeten elkaar in het gezellige Stadspark en op de binnenzijde van de singels rond het centrum. Alleen particulieren mogen tweedehands of gebruikte goederen te koop aanbieden. Aanmelden of een vergunning aanvragen is niet nodig. Wel gelden er enkele spelregels. Extra toezicht zorgt ervoor dat de vrijmarkt goed en veilig verloopt.

De Oranjevrijmarkt begon in 2014 voor het eerst op de avond ervoor om 20.00 uur. Deze nieuwe aanpak was een succes. Omdat alle partijen hierover tevreden waren, begint de Oranjevrijmarkt ook dit jaar de avond voor Koningsdag. Natuurlijk kunnen bezoekers dan weer veel leuke initiatieven verwachten, zoals jonge muzikantjes die hun talenten vertonen, ludieke verkoopacties en heerlijke zelfgemaakte hapjes.

Spelregels: Koopjesjagers staan altijd al vroeg in de rij. Maar toch mogen de verkopers hun plek pas vanaf  26 april 20.00 uur innemen. U mag dus vooraf géén plek reserveren of al spullen neerzetten. Houd hier rekening mee, want zo voorkomt u een boete. Denk ook aan winkeliers en omwonenden, houd deuren en inritten bij woningen en bedrijven vrij. Zo voorkomt u overlast. Verder is de bedrijfsmatige/commerciële verkoop van goederen niet toegestaan. Ook mag er niet gebakken of gebraden worden. Dat mag alleen als de gemeente vooraf een tijdelijke standplaatsvergunning heeft verleend.

Schone stad: Laat geen rommel achter en neem niet-verkochte spullen weer mee naar huis. Geef schoonmakers de ruimte en help een handje mee.

Parkeren is gratis: Parkeren is op Koningsdag gratis, behalve op het parkeerterrein van Q-Park aan de Parallelweg. Hierbij gelden wel de normale verkeersregels. Zo is bijvoorbeeld parkeren in de groenvoorzieningen niet toegestaan. Weert is uitgeroepen tot groenste regio van de wereld en dat willen we graag blijven. Bij overtreding riskeert u een bon.

Er geldt een parkeerverbod op de binnenzijde van de singel van Bassin, Kasteelsingel, Emmasingel, Langpoort en Wilhelminasingel van 26 april 18.00 uur tot 27 april 18.00 uur. De binnenzijde van deze wegen is dan alleen voor voetgangers toegankelijk. De parkeergarages en de parkeerterreinen in het centrum blijven bereikbaar. Volg hiervoor de P-route of kijk op www.weert.nl/parkeren.

Toiletten: Er staan tijdens de Oranjevrijmarkt twee toiletgroepen (bio toiletten) met toegang voor rolstoelen. Een toiletgroep staat aan de Wilhelminasingel (tegenover het stadhuis, nr. 101). En de andere toiletgroep staat op het grasveld voor de stadsflat aan de Kasteelsingel (naast politiebureau, nr. 99).

Overlast en veiligheid: De politie en de gemeente letten er scherp op dat de Oranjevrijmarkt veilig verloopt. Daarom kijken ze of iedereen zich aan de spelregels houdt. Op plekken waar de veiligheid of verkeersdoorstroming in gevaar komt, worden extra maatregelen genomen. Aanwijzingen van de politie, toezichthouders en verkeersregelaars moet u onmiddellijk opvolgen.

Meer weten? Heeft u nog vragen? Bel dan naar de gemeente, afdeling Openbaar Gebied telefoonnummer 14 0495 of (0495) 575 000, of stuur een email naar gemeente@weert.nl